Tornado’s op zee komen vaker voor in Spanje dan je zou denken

door admin
Tornado's op zee komen vaker voor in Spanje dan je zou denken

Die had de kracht van F1 op de Schaal van Fujita-Pearson. Deze schaal loopt van F0 tot en met F5, waarbij de eerste ‘lichte schade’ kan veroorzaken en F5 als titel ‘catastrofaal’ krijgt. Niet de zwaarste dus, maar de waterhoos veroorzaakte wel veel schade. Tot nu toe zijn dit jaar in Spanje al 9 waterhozen geregistreerd door SINOBAS, het Spaanse waarschuwingssysteem voor bijzondere atmosferische fenomenen. Kijkt men verder terug in de tijd dan waren het er sinds 1 januari 2018 tot 26 april 2019 al 56. 

De laatste waterhoos bleef op zee voor de kust van Barcelona. Dat was niet de eerste want ook op 7 april was het raak tussen de plaatsen Sant Pol de Mar en Calella in de Catalaanse streek Maresme. Op 7 april waren er diverse trechters van waternevel te zien op Mallorca in Bahía de Palma, Magaluf en in Andratx en bij het eiland Menorca. 

Eerder deze maand was er een waterhoos bij de Canarische eilanden. Om precies te zijn een in Arguinegiun in de gemeente Mogán in het zuiden van Gran Canaria die voor spectaculaire beelden zorgde en eentje meer naar het weten in Villa de Valverde (El Hierro). Bij Los Cristianos was er op 3 april een waterhoos op het eiland Tenerife. 

De meeste waterhozen vinden plaats in de Comunidad Valenciana, dan bij de Balearen, in Málaga en de Canarische eilanden en Barcelona. Het Spaanse meteorologische instituut spreekt van ’tornado’s op zee’, hoewel ze in veel gevallen niet het formaat en de kracht bereiken van tornado’s boven land. De meerderheid van de waterhozen komt niet boven de kracht EF-0 uit op de Schaal van Fujita-Pearson. Bovendien zijn ze vaak van kortere duur ten opzichte van tornado’s boven land. 

Een waterhoos is een trechtervormige slurf onder een wolk die wordt veroorzaakt door snel draaiende luchtbewegingen boven open water. Hierbij wordt water omhoog gevoerd. Als de slurf het wateroppervlak raakt en water opzuigt, wordt het een waterhoos genoemd. Soms bereiken ze de kust waar ze dan schade veroorzaken aan stranden of havens, hoewel ze meestal snel weer verdwijnen. Als ze verder gaan op land worden het echte tornado’s.

De foto op deze pagina is van een waterhoos in Sueca (Valencia) op 27 november 2016. Die had kracht EF-1 op de Schaal van Fujita-Pearson. De video is van de waterhoos in Arguineguin.

Dit vind je misschien ook leuk