PSOE wint Spaanse verkiezingen

door admin
PSOE wint Spaanse verkiezingen

De PSOE heeft 123 zetels (28,79%) en Unidas Podemos 42. Partido Popular blijft steken op 66 afgevaardigden in het parlement, wat overeenkomt met 16,68 procent van de kiezers. Het is een aanzienlijk verlies want bij de verkiezingen in 2016 haalde de partij nog 135 zetels. Ciudadanos heeft 57 zetels (15,84%) en Vox komt vanuit het niets het parlement binnen met 24 zetels (10,26%). De grote winst voor deze partij ten opzichte van de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen bleef uit.

De Catalaanse ERC steeg aanzienlijk en behaalde 15 zetels. Daarmee is de partij voor het eerst winnaar in Catalonië met de socialisten op de hielen op de tweede plaats. Junts per Catalunya daalt naar 7 zetels en PNV stijgt naar 6 zetels. Bildu verdubbelt het aantal zetels naar 4. De Spaanse dierenpartij PACMA blijft opnieuw net buiten het parlement en kreeg onvoldoende stemmen voor een afgevaardigde. Over het algemeen komt de uitslag redelijk overeen met de laatste peilingen van vorige week. 

Slecht resultaat voor rechts blok

Het resultaat is niet al te best voor het blok op rechts dat zeer gefraccioneerd in drieën is. De PSOE is de enige partij die een absolute meerderheid kan vormen samen met andere partijen om te regeren. Door het goede resultaat van Ciudadanos, die heel dicht bij een winst op rechts is gekomen, zou het voor Sánchez volstaan een coalitie met de partij van Albert Rivera te vormen. Rivera wees deze mogelijkheid echter herhaaldelijk af. Mocht er al enige opening tot samenwerking bestaan, dan zijn er veel partijleden binnen de PSOE die daartegen in opstand komen. ‘Con Rivera no!’ werd er gescandeerd in de calle Ferraz in Madrid bij het hoofdkantoor van PSOE waar Pedro Sánchez naar buiten kwam om toegestroomde belangstellenden toe te spreken na zijn overwinning. ‘Ik geloof dat het behoorlijk duidelijk is geworden he?’ reageerde Sánchez daarop glimlachend. 

Van de twee blokken links en rechts heeft links deze verkiezingen duidelijk gewonnen. PSOE en Podemos samen hebben 20 zetels meer dan PP, Ciudadanos en Vox. Het resultaat van de PP is slechter dan al in diverse peilingen werd gevreesd. Iets wat de positie van Pablo Casado aan het wankelen zal brengen. De strategie om meer naar rechts op te schuiven is zodoende desastreus gebleken. Casado noemde het een ‘zeer slecht resultaat’, maar wees vooral naar de ‘fragmentatie van de stemmen’ als oorzaak hiervoor. Voor de PP rest nu de belangrijke taak verder verlies voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 26 mei te voorkomen.

Vox

De extreemrechtse formatie Vox komt met 24 zetels overtuigend binnen, maar zal geen beslissende stem hebben bij het samenstellen van de regering. Dit resultaat is ver weg gebleven van de voor de partij best uitgevallen peilingen. Vox is de vijfde partij. Ondanks de winst is het resultaat van de PSOE veel lager dan wat in de peilingen van een paar weken geleden werd voorspeld. Calle Genova, de straat waarin het hoofdkantoor van de PP is gevestigd in Madrid, bleef na de verkiezingsuitslag leeg.

PSOE is voor het eerst sinds 2008 weer de onbetwiste grootste partij in Spanje. Het verschil met de tweede partij is bijna 60 zetels. Podemos heeft 30 zetels minder dan na de vorige verkiezingen, maar kreeg er meer dan de laatste weken werd verwacht. Ciudadanos steeg met 25 zetels, op slechts een tiental verwijderd van de PP, maar zal daar weinig aan hebben omdat de partij haar leden heeft beloofd niet met de PSOE te zullen gaan regeren.

Opkomst

Er was een opkomst van 75,78 procent. Dat is 9% meer dan in 2016 (66,48%). Dit kan nog iets wijzigen als alle stemmen uit het buitenland ook zijn geteld. De opkomst was verder opvallend hoog in Catalonië met 64,20 procent. Dat is bijna 18 procent meer dan op 26 juni 2016. Na Catalonië was de opkomst zondag om 18 uur het hoogst in de regio Madrid met 65,10 procent, daarna in Aragón met 62,3 procent en in La Rioja met 60,97 procent. De hoogste opkomst bij verkiezingen in Spanje ooit was 73,96 procent in 1982.

Dit vind je misschien ook leuk