Rode eekhoorns uitgezet in Turia-tuinen in Valencia

door admin
Rode eekhoorns uitgezet in Turia-tuinen in Valencia

De eekhoorns leefden al een paar weken in de tuin van het gebouw Naturia om aan hun nieuwe leefomgeving te wennen. Na hun vrijlating blijven hun kooien staan, zodat ze er terug kunnen keren, mochten ze dat willen. Het is de eerste keer dat het Centro de Recuperación de Fauna Silvestre El Saler in Valencia een dergelijk project uitvoert. De eekhoorns komen allebei uit dit opvangcentrum voor wilde dieren. 

De eekhoorns hebben een zendertje om hun nek, waarmee ze door onderzoekers gevolgd kunnen worden. Roberto Jaramillo, wethouder van Hernieuwbare Energie en Klimaatverandering in Valencia legt uit dat het gaat om ‘een proef om te zien hoe inheemse soorten te introduceren zijn in bepaalde delen van onze stad, zoals nu in de rivier de Turia.’

Een ander doel van het project is milieu-educatie. De gemeente hoopt dat via scholen kinderen interesse kunnen krijgen in de materie en kunnen leren van hoe inheemse soorten helpen om de groenzones in de stad te verlevendigen en de biodiversiteit te behouden. Iets dat mede erg belangrijk is als onderdeel in de actieve strijd tegen de klimaatverandering. 

Naast het initiatief met de rode eekhoors, wordt gewerkt aan het in kaart brengen van de vleermuizenpopulaitie in de stad. Deze dieren zijn met uitsterven bedreigd en worden nu in hun voortbestaan geholpen met het plaatsen van nestdozen en andere technieken.

Dit vind je misschien ook leuk