Koude lucht uit noordwesten maakt tegen weekend einde aan mini-hittegolf

door admin
Koude lucht uit noordwesten maakt tegen weekend einde aan mini-hittegolf

Dinsdag, woensdag en donderdag worden nog steeds verspreid door het land temperaturen gemeten die ver boven het normale gemiddelde liggen, maar de hitte die vorige week begon houdt in één klap op. Volgens het weerinstituut Aemet komt dat doordat de warme lucht uit het zuiden wordt vervangen door een massa koude lucht afkomstig van de Atlantische Oceaan.

In nauwelijks één dag tijd kan het kwik op bepaalde plekken in het land met 17 graden dalen. Dat betekent dat de maximumtemperaturen tussen 5 en 10 graden Celcius ónder de normale waarden voor deze tijd van het jaar komen te liggen, in plaats van erboven, zoals tot dinsdag nog het geval was. 

Pak voor donderdag maar weer je vest of jas uit de kast, want dan verandert het weerbeeld als gevolg van de binnenkomst van de koude lucht van de Atlantische Oceaan. Als eerste zullen inwoners van Galicië, het westen van Asturië, het westen van Castilla y León en Extramadura dat merken. Ook in het oostelijk deel van Spanje gaat de temperatuur omlaag. Alleen in het hogergelegen deel van het stroomgebied van de Ebro gaat het kwik eerst nog een paar graden omhoog. 

Vrijdag wordt het veel koeler met 10 of meer graden minder ook in Madrid, Castilla-La Mancha, het oosten van Castilla y León, La Rioja, Navarra, Aragón en het oosten van Andalusië. In de stad Zaragoza gaat het van 28 graden op donderdag naar 14 graden op vrijdag. In Madrid van 31 graden op donderdag naar 17 graden op vrijdag. In Guadalajara van 30 graden naar 15 graden. In Soria is het temperatuurverschil tussen donderdag en vrijdag het grootst met 17 graden.

Niet koud in Valencia, Murcia en Almeria

In het zuiden wordt het koeler maar niet zo extreem. In de vallei van de Guadalhorce daalt het kwik van 34 graden naar 25. De temperaturen zullen over het algemeen niet omlaag gaan in Valencia, Murcia en Almeria. Hier gaan ze zelfs een beetje omhoog tegen het weekend. In het weekend is het verder overal aan de frisse kant met wat regen in het extreme noorden van het land. 

Dit vind je misschien ook leuk