Meer honden in Spanje dan kinderen onder 15 jaar

door admin
Meer honden in Spanje dan kinderen onder 15 jaar

De cijfers dekken niet volledig de werkelijkheid aangezien er nog heel veel mensen hun dieren niet registreren. Van alle huisdieren is 6 procent kat, maar dat aantal is nooit representatief voor het werkelijke aantal katten dat mensen als huisider houden in Spanje. Dit zegt Armando Solis, dierenarts en voorzitter van het Spaanse Netwerk voor Identificatie van Huisdieren (REIAC) in El País.

De meeste geregistreerde huisdieren leven in steden. Hier is het aantal alleenstaande mensen, en zeker niet alleen ouderen, enorm toegenomen. Solis voegde toe dat om deze reden met name in steden het aantal huisdieren zal blijven groeien. ‘Mensen leven langer en zijn vaker alleen’. Eenzaamheid in steden is de achterliggende oorzaak van de groei van 40 procent van het aantal huisdieren. Het hebben van dieren geeft minder verantwoordelijkheden en is minder kostbaar dan het hebben van kinderen, maar baasjes kunnen er wel hun gevoelens van affectie op kwijt, zo zeggen experts.

Registratie huisdieren

Solis wijst erop dat er nog een grote taak ligt wat betreft registratie van huisdieren. Lang niet iedereen registreert zijn of haar huisdier middels een microchip en niet alle autonome regio’s stellen het verplicht om ook katten te registreren.

In 2018 werden er volgens de Stichting Affinity nog 138.000 honden en katten in de steek gelaten. De stichting baseert deze schatting op informatie die is verstrekt door asiels. Er is wel veel verbeterd in Spanje in dit opzicht, ook omdat er streeds meer mensen zijn die een hond als gezelschapsdier zien en niet meer alleen als dier van nut voor op bijvoorbeeld het platteland. Wel is er nog een lange weg te gaan, ook wat betreft de samenleving van mens en dier in steden en groenvoorzieningen.

Volgens de oprichtster van de website Srperro.com, Micaela de la Maza, neemt het aantal plekken waar honden welkom zijn toe. Deze website brengt die plekken in kaart en geeft gidsen per stad uit. De conclusie is dat Gijón de meest hondvriendelijke stad van Spanje is met dertig parken en een hondenstrand waar honden vrij mogen rondlopen.

Dit vind je misschien ook leuk