Tragische zelfmoordzaak in Spanje na deling seks-video van jonge moeder

door admin
Tragische zelfmoordzaak in Spanje na deling seks-video van jonge moeder

Veronica Rubio had intussen iemand anders leren kennen, met wie ze trouwde en twee kinderen kreeg. De ex – met wie het inmiddels al vijf jaar uit was – kon de afwijzing maar niet verwerken en besloot een seksvideo van hun tweeën van toen ze nog een relatie hadden naar haar collega’s bij het bedrijf Iveco te sturen. Zelf werkte hij daar ook toen hij nog een relatie had met Rubio. Zij had hem geen toestemming geveven om de video openbaar te maken.

Toen de 32-jarige vrouw op haar werk kwam en hoorde dat de sekstape met haar in de hoofdrol de ronde deed raakte ze in paniek. Volgens een collega werd ze ‘erg zenuwachtig en ging vroeger naar huis omdat ze de druk niet aankon, niet alleen hier maar ook in haar familie. Ze wilde dat het overwaaide en dat mensen er niet meer over zouden praten. Daarom diende ze ook geen klacht in bij de politie’.

Toen ze hoorde dat haar man de beelden ook had ontvangen, kreeg ze een hevige angstaanval en verliet in paniek de fabriek. Een dag later, vijf dagen nadat de beelden onder haar collega’s waren verspreid, werd Rubio levenloos aangetroffen in haar huis in Alcalá de Henares (Madrid).

Nu ligt het bedrijf Iveco, waar ze werkzaam was onder vuur. Het wordt verweten de vrouw niet beter te hebben bijgestaan, ondanks dat haar baas haar enkele dagen ziekteverlof en een andere functie heeft aangeboden – wat ze beide weigerde. Volgens directe collega’s heeft de vrouw een ware hel doorgemaakt in de dagen dat de video de ronde deed. Werknemers van de fabriek die ze helemaal niet kende, herkenden haar en maakten grappen en opmerkingen. Volgens de Spaanse krant Periodista Digital verschenen er mensen op het werk met een t-shirt met daarop een afbeelding uit de video. Op whatsapp gingen meme’s rond

Als je in Spanje zonder toestemming een video verspreidt van iemand en daarmee zijn of haar privéleven aantast, riskeer je een gevangenisstraf van drie maanden tot een jaar. De Spaanse politie voert een onderzoek uit naar een mannelijke collega van Rubio die in het verleden een relatie met het slachtoffer had en ondervraagt daarbij ook alle collega’s in de fabriek. Alle personen die de video hebben gedeeld, lopen kans op een gevangenisstraf van een jaar.

Fran Rivera

De zaak leidde tot controversie op sociale media nadat een van Spanje’s populairste stierenvechters, Fran Rivera op het drama reageerde op televisie. De 45-jarige matador zei daarin: ‘Het is niet mannelijk om zo’n video viraal te laten gaan, maar mannen – en ik zeg dit omdat ik zelf een man ben – kunnen niet zo’n video hebben en hem niet delen’, zei Rivera. Waarmee hij de schuld niet bij het slachtoffer legde maar meisjes en vrouwen opriep om dit soort beelden niet te verzenden.

Zijn uitspraken leidden tot een regen van verontwaardigde reacties . ‘Een video delen zonder toestemming is een misdaad’, aldus tv-presentatrice Cristina Pedroche op Twitter. ‘Opnieuw krijgen vrouwen de schuld. Laten we niet focussen op de vrouw die de video maakte, maar op de man die hem deelde en op hen die die man niet aangaven’. Volgens Irene Montero van de partij Podemos is het ‘geen naïeve idiotie, maar een soort logica die vrouwen de schuld geeft met als doel seksisme te verbergen’.

Dit vind je misschien ook leuk