Catalonië gaat roken in de auto verbieden

door admin
Catalonië gaat roken in de auto verbieden

Het debat om de wet met betrekking tot roken aan te scherpen is al een tijd aan de gang en men overweegt eveneens om behandelingen om te stoppen met roken te gaan financieren. De eerste sigaret wordt steeds vaker op jonge leeftijd opgestoken en het roken op jonge leeftijd kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Daarbij wijst men op het zorgelijke feit dat één op de vijf zwangeren in deze Spaanse regio rookt. 

Naast dat het dan niet meer mogelijk is een sigaret in je eigen auto op te steken – of er nu kinderen meereizen of niet – wordt het ook verboden op sportterreinen in de buitenlucht en bij haltes in de buitenlucht van openbaar vervoer. Het gaat om de nieuwe Ley de Adicciones (Wet op Verslavingen) die vrijdag werd aangekondigd door de regionale minister van Gezondheid, Alba Vergés. Ze werd hierbij vergezeld door de NBA-speler Ricky Rubio. Zijn moeder overleed aan longkanker en hij leidt een anti-rook campagne die is gericht op jongeren vanuit zijn stichting Ricky Rubio. 

De maatregel wordt genomen nu in 2018 voor het eerst de dalende tendens van het aantal rokers is doorbroken die sinds 1990 gaande was. In 2017 rookte 24 procent van de Catalaanse bevolking en een jaar later in 2018 was dat 25,6 procent. Zowel het aantal rokende mannen en vrouwen nam toe. 

Dit vind je misschien ook leuk