Pas op als je op een dure fiets rijdt in Catalonië

door admin
Pas op als je op een dure fiets rijdt in Catalonië

De dief nadert al fietsend de fietser van wie de fiets het doelwit is. Met een smoes probeert hij het vertrouwen van de fietser te winnen en hem te bewegen even met hem mee te fietsen naar een dokter, een fietswinkel of iets anders wat op dat moment belangrijk lijkt. Daar komt een andere dief die zich voordoet als vriend of familielid van de eerste en die vraagt de nietsvermoedende fietser of hij even zijn fiets mag uitproberen. Dan zetten beide dieven de vaart erin en heeft de fietser het nakijken. Weg fiets.

De Mossos d’Esquadra noemen het ’timo de la estampita’ (de zwendel van het stempeltje) en zeggen dat fietsers die in hun eentje aan het trainen zijn vaak het doelwit vormen. Op deze wijze zijn er al vijftien fietsen ontvreemd in verschillende Catalaanse plaatsen ter waarde van circa 100.000 euro. Er loopt een onderzoek om de fietsdieven of de bende erachter te pakken te krijgen. Het probleem is echter niet nieuw. Vorig jaar werden er 5.334 aangiften van fietsdiefstal gedaan. De meerderheid betrof fietsen in stedelijke gebieden. Van de gestolen fietsen wist de regionale politiedienst er 311 terug te bezorgen. 

De Catalaanse politie heeft al een zoekmachine opgezet waar fietsers met het framenummer of het registratienummer van hun gestolen fiets kunnen kijken of hun fiets als is teruggevonden. In heel Spanje heeft bijna 16 procent van de fietsers de afgelopen vijf jaar te maken gehad met diefstal, zo blijkt uit de barometer van de fiets in Spanje. In februari werden tijdens de wielerronde Vuelta a Andalucía nog twaalf fietsen gestolen van het merk Orbea ter waarde van meer dan 100.000 euro.

Dit vind je misschien ook leuk