Romeinse sarcofaag van lood ontdekt in centrum Granada

door admin
Romeinse sarcofaag van lood ontdekt in centrum Granada

De doodskist was verzegeld en werd gevonden bij de opgravingen op het plein Villamena. De vondst is van groot historisch belang. Het gaat om de tweede loden sarcofaag die in Granada werd aangetroffen na de kist die in de 19de eeuw opdook bij de bouw van de Gran Vía in de stad. Archeologen bestuderen de vondst die later in het Archeologisch Museum van de stad ook opengemaakt zal worden. Uiteindelijk wordt de Romeinse doodskist hier ook tentoongesteld, zo hebben bronnen bij de gemeente gezegd tegen de krant Granada Hoy.

De zeldzaamheid van de sarcofaag wijst er volgens archeologen op dat er vermoedelijk een belangrijke uitzet in zit die bestudeerd kan worden. Ook is het mogelijk dat men er stoffelijke resten of een gemummificeerd kadaver. Dit zou de experts eveneens een schat aan informatie kunnen opleveren.

De vondst werd gedaan bij archeologische werkzaamheden in het oude gebouw van de Caja General de Ahorros y Monte de Piedad de Granada die worden uitgevoerd door Gespad Al-Andalus Arqueología. Archeologen gingen er eigenlijk van uit resten uit de Moorse tijd aan te treffen. 

In 2016 schreef National Geographic Magazine nog uitgebreid over de vondst van een loden sarcofaag in Córdoba en nog verder terug in de tijd verscheen een lijkkist met dezelfde karakteristieken in Cádiz met een uitzet die bestond uit een lantaarn, twee kopjes en een glazen schaal. In het Nationale Archeologische Museum ligt nog een doodskist van lood uit de eerste eeuw na Christus die werd gevonden in de provincie Jaén.

De vondst van een loden doodskist is volgens onderzoekers opmerkelijk omdat de Romeinen hun doden doorgaans cremeerden en als ze werden begraven, gebeurde dat in houten kisten. Er zijn tot nu toe weinig loden grafkisten gevonden. Het dure materiaal wijst erop dat de overledene vermoedelijk van hoge komaf was. 

Dit vind je misschien ook leuk