Grote demonstratie in Barcelona voor annulering proces Catalaanse separatisten

door admin
Grote demonstratie in Barcelona voor annulering proces Catalaanse separatisten

De oproep tot het protest was afkomstig van de nationalistische Catalaanse partijen JxCat, ERC, CUP, ANC en Omnium Cultural. Maandag verklaarde de president van het Spaanse hooggerechtshof in Madrid, Manuel Marchena, de rechtszaak na 52 zittingen beëindigd. Het proces heeft vier maanden in beslag genomen en de uitspraak van de in totaal zeven rechters volgt naar verwachting na de zomer. Om tot een uitspraak te komen werden onder meer 422 getuigen gehoord.

Klucht

Tijdens de demonstratie werd het manifest ‘Libertad: la autodeterminación es un derecho’ (Vrijheid: zelfbeschikking is een recht) voorgelezen waarin werd opgeroepen tot een annulering van de rechtszaak. Deze wordt een ‘klucht’ genoemd en gezien als ‘aanval op de democratie en de burgerlijke en politieke rechten van de verdachten’. Men wil dat het hele proces wordt geschrapt omdat het een ‘keerpunt in de geschiedenis kan zijn. Als de uitspraak niet absoluut is, zal deze jurisprudentie creëren  en een precedent scheppen dat alle sociale bewegingen in gevaar brengt’. 

Gedurende de rechtszaak pleitte de verdediging van de verdachten er herhaaldelijk voor terug te keren naar de ‘dialoog’ en naar het zoeken van een ‘politieke oplossing’. 

Dit vind je misschien ook leuk