Bosbrand aan de Costa del Sol geblust

door admin
Bosbrand aan de Costa del Sol geblust

De brand was donderdagavond om 21 uur onder controle en vrijdagochtend verklaarde de Andalusische bosbrandenbestrijdingsdienst Infoca de brand  geblust. Dit was nadat acht (blus)vliegtuigen en -helicopters en een kleine honderd brandweerlieden een paar uur lang vanuit de lucht en op de grond non-stop aan het werk waren om het vuur dat zich ontwikkelde richting de beschermde natuur van de Sierra de Mijas zo snel mogelijk te blussen. 

Doordat een stuk van de autosnelweg A-7 moest worden afgesloten om toegang te verlenen aan de brandweerwagens en andere diensten, ontstond er tot acht kilometer file op de rijbaan richting Cádiz. Om 20:20 uur waren alle rijbanen weer open.

Gecompliceerde zomer

Dit jaar is het vierde binnen tien jaar tijd dat experts een moeilijke zomer vrezen op het gebied van bosbranden. Voorlopige cijfers over branden tot mei plaatsen 2019 als vierde slechtste jaar van het decennium, zo meldt het ministerie van Landbouw. Afgelopen dinsdag schaarde de Spaanse weerdienst Aemet zones in de provincies Jaén, Huelva, Málaga, Extremadura, Murcia, León en Almería onder de gebieden waarvoor een extreem risico op bosbranden gold als gevolg van de weersomstandigheden.

Tot 31 mei zijn al 34.980 hectare verbrand in Spanje. Hiervan was 5.853 hectare bosgebied. Dit zijn volgens de Spaanse vereniging tegen bosbranden Tecnifuego ‘dramatische cijfers’ in een jaar waarin meteorologische en bosbranden-experts vrezen ‘voor het ergste’ als gevolg van de droogte die dit seizoen het Iberisch Schiereiland teistert en al vroeg in het jaar veel bosbranden veroorzaakte in het noorden van Spanje. 

De organisatie wijst op het feit dat door wijzigingen in het beheer van berggebieden, het lege Spaanse binnenland en de klimaatverandering er een grote opeenhoping is van droge vegetatie die bij het minste of geringste in brand vliegt. Als er daarbij dan ook nog een harde wind staat, de luchtvochtigheid laag is en de temperatuur hoog, kan een klein vuurtje zich snel tot een enorme bosbrand ontwikkelen. 

Zesde generatie bosbranden

De deskundigen van de vereniging wijzen op het gevaar van de zogenaamde ‘zesde generatie’ bosbranden. Die ontstaan als gevolg van klimaatverandering. Ze ontwikkelen zich op een zodanige manier dat er zoveel energie vrijkomt van het vuur dat de meteorologie er omheen veranderd. Dan kan er een vuurstorm ontstaan met nieuwe brandhaarden waardoor het vuur nog moeilijker onder controle te houden is. Door de kolkende winden als gevolg van de hoge temperatuur bij het vuur is de ontwikkeling van de vlammen niet meer te voorspellen en wordt de brand groter dan de menselijke capaciteit om deze te blussen. Een dergelijk proces vond vorig jaar in Portugal plaats en is volgens Tecnifuego nooit eerder voorgekomen in een land met een mediterraan klimaat. 

Daarom roepen experts op tot het nemen van dringende preventieve maatregelen, zoals de schoonmaak van bossen en de installatie en onderhoud van voldoende blusmateriaal om mogelijke schade te minimaliseren. In stedelijke gebieden dichtbij bossen moeten ook preventieve maatregelen worden getroffen middels ‘cortafuegos’ en er moeten meer ‘vertragende stroken’ (stukken grond waar alle brandbare vegetatie is verwijderd) rond de bebouwde kommen die grenzen aan bosgebied worden aangelegd. 

Dit vind je misschien ook leuk