Bijna vijftig zwarte vlaggen langs Spaanse kust

door admin
Bijna vijftig zwarte vlaggen langs Spaanse kust

Dit blijkt uit het rapport ‘Banderas Negras 2019’ (zwarte vlaggen 2019) dat donderdag werd gepresenteerd in Santander. Dit onderzoek van de milieugroep wordt sinds 2016 jaarlijks uitgevoerd als tegenhanger voor de Blauwe Vlaggen die door de Adeac en FEE jaarlijks worden uitgereikt. Spanje kreeg dit jaar 669 blauwe vlaggen, waarvan 566 voor stranden, 98 voor jachthavens en 5 voor duurzame toeristische boten.

De milieupartij kende aan elke Spaanse kustprovincie en aan Ceuta en Melilla een zwarte vlag toe voor milieuvervuiling en slecht beleid en benadrukt hierbij dat dit de provincies ‘niet vrij maakt van andere problemen’. 

Vijftien zwarte vlaggen staan voor het lozen van rioolwater zonder voorafgaande zuivering, negen zwarte vlaggen voor stedelijke speculatie, negen voor nadelige invloed van industrieën, zes voor havens en cruiseschepen, zes voor kustregressie, twee voor ophoping van afval en twe voor andere zaken zoals ankerplaatsen.

Enkele plekken kregen al eerder een zwarte vlag, zoals het kustgedeelte in Almería bij het illegale hotel in Algarrobico, het havenproject van San Vicente de la Barquera in Cantabrië en het strand Els Peixets in Valencia. 

In het rapport laakt men de ’toeristificatie’ van de Spaanse kust. Hiermee wordt verwezen naar de impact die de onevenredige groei van het aantal toeristen heeft op specifieke plaatsen. Als er een grote stijging is van aantallen toeristen aan de kust heeft dat directe gevolgen voor de staat van de kust en directe omgeving ervan. 

Het grootste probleem zit hem dit jaar opnieuw in de afvalwaterlozingen en in slechte waterzuivering voor het de zee instroomt. De exploitatie van hulpbronnen overstijgt de capaciteit van veel toeristische kustplaatsen zodat onvoldoende het hoofd geboden kan worden aan het aantal toeristen dat de stranden bezoekt.

Clara Megías, onderzoeker van het rapport, zegt dat de achteruitgang van de specifieke kustgebieden vooral een gevolg is van de toeristische- en vastgoedindustrie.

Klik hier om het uitgebreide rapport (in het Spaans) in te zien.

Leestips in dit verband:

Rioolwater direct in zee geloosd voor kust Spaans vakantieoord

Kwaliteit zwemwater aan negen Spaanse stranden afgekeurd

Bruine lagen op water, kwallen en billendoekjes aangepakt Costa del Sol

Dit vind je misschien ook leuk