Madrid heeft nieuwe PP-burgemeester dankzij steun van Vox

door admin
Madrid heeft nieuwe PP-burgemeester dankzij steun van Vox

Ook de partij Ciudadanos steunde de PP en levert de vice-burgemeester Begoña Villacís. Hermee is er een einde gekomen aan het beleid van Manuela Carmena, de ex-rechter die zich vier jaar lang inzette voor milieu en diversiteit. 

Als reactie op alle kritiek die hij kreeg op de steun van Vox bij zijn benoeming daagde Martínez-Almeida iedereen uit om in zijn akkoorden met de andere partijen ‘iets te vinden dat buiten de rechtsorde valt’. Verder beloofde hij de inwoners van Madrid te dienen en Madrid op te bouwen. Bij haar felicitaties aan haar opvolger wees Carmena hem nog eens op het belang van democratie en feminisme. ‘We moeten goed voor de democratie zorgen omdat we weten wat het heeft gekost om de democratie terug in dit land te brengen’. 

De PP gaf eerder al aan om als eerste Madrid Central, de lage uitstootzone in het centrum van Madrid, die Carmena invoerde te zullen heroverwegen en waarschijnlijk schrappen. 

Om geen kiezers te verliezen aan Vox schoven zowel de PP als Vox de laatste maanden verder naar rechts. Vox houdt een harde lijn aan over de Catalaanse onafhankelijkheid, is tgen het feminisme gekeerd en wil een anti-immigratiebeleid voeren. Ciudadanos sloot in december een overeenkomst met Vox om in de regionale regering van Andalusië te komen.

Kritiek onder meer uit Frankrijk

Op die samenwerking met Vox volgde veel kritiek. Onder andere van de Franse regering die niet wil dat de partij die deel uitmaakt van de nieuwe liberale fractie onder leiding van Emmanuel Macron in het Europees Parlement en waarschuwt dat verdere samenwerking met extreem rechts gevolgen zou hebben. Volgens hen is een ‘alliantie met extreem-rechts geen optie’. 

Ook de voormalige Franse premier Manuel Valls, die er niet in slaagde burgemeester van Barcelona te worden na de lokale verkiezingen van vorige maand, drong er bij zijn coalitiegenoten ook op aan geen samenwerking met Vox te zoeken. Hij riep op tot een cordon sanitaire tegen extreem-rechts.

Vox schaarde de commentaren van Frankrijk onder ‘onaanvaardbare inmenging’ en drong er bij de Spaanse premier Sánchez op aan ‘de onafhankelijkheid van de Spanjaarden te verdedigen’.

Barcelona

In Barcelona werd zaterdag Ada Colau voor de tweede termijn geïnstalleerd als burgemeester. Dit lukte na een akkoord met de Catalaanse PSOE en de raadsleden van Valls. 

Dit vind je misschien ook leuk