Regio Valencia wil sancties voor mensen met tien of meer leegstaande woningen

door admin
Regio Valencia wil sancties voor mensen met tien of meer leegstaande woningen

Op dit moment wordt bestudeerd hoe de eigenaren van veel woningen tegelijk – dat zijn meestal banken, maar ook particulieren – beboet kunnen worden als zij die woningen langere tijd leeg laten staan. ‘Het kan niet zo zijn dat er tegelijkertijd mensen geen huis hebben en er huizen zijn zonder bewoners’, zei Ruben Martínez Dalmau, wethouder Volkshuisvesting van de regioregering. ‘In het licht van de problemen op de woonmarkt in de regio Valencia moeten woningen bewoond zijn en gebruikt kunnen worden voor noodsituaties of sociale huur’. 

Er zullen sancties worden opgelegd, maar die moeten nog worden bepaald en opgenomen in de Sociale Huisvestingdswet. De regio wil eveneens het aantal sociale woningen uitbreiden. Op dit moment zijn er daar circa 15.000 van en dat aantal moet omhoog met 30 procent. Bovendien moet de huurprijs omlaag, zodat ook jongeren toegang hebben tot een zelfstandige woning. De regering kan zich niet bemoeien met de hoogte van de huren die woningeigenaren bepalen, maar kan wel fiscale voordelen bieden aan mensen die hun woning onder de marktprijs verhuren. Het doel is dat de laagste huren gebruik kunnen maken met een korting van 5 procent op hun inkomstenbelasting tot een maximum van 3.000 euro per jaar. 

Het instellen van maximale huurprijzen is voor de regioregering niet mogelijk, omdat die bevoegdheid bij de centrale regering in Madrid ligt. 

Dit vind je misschien ook leuk