Hittegolf van vorige week in Spanje was meest intense van laatste 40 jaar

door admin
Hittegolf van vorige week in Spanje was meest intense van laatste 40 jaar

Na analyse van de gegevens van alle meetstations van Aemet verspreid over het land blijkt dat de luchtmassa de warmste was sinds 1979. Zeven meetstations konden nieuwe maximumtemperatuurrecords meten in Burgos, LLeida, Girona, Puerto de Navacerrada, MAdrid, Torrejón de Ardoz en Calamocha. 

Volgens Aemet verslechterd het beeld niet alleen wat temperatuur maar ook wat herhaling betreft. Hittegolven als deze zullen steeds vaker voorkomen. ‘In beide gevallen is de frequentie waarin zeer warme of extreem warme periodes voorkomen is in de laatste vier decennia toegenomen en lag in de eerste twee decennia van deze eeuw tien keer hoger dan in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw.’ De huidige pieken liggen 1,3 graden Celcius boven die van de jaren tachtig.

Weerrecords

Op 33 meetstations werd de gemiddelde maximale maandtemperatuur verbroken en op 7 stations gingen ook de absolute maximale temperatuurrecords aan diggelen. Op 13 andere stations werd de hoogste minimumtemperatuur gemeten. Daar beleefden mensen de warmste nacht in juni ooit.

In Lleida werd het in juni nooit warmer dan 40,6 graden en gedurende de hele zomer niet warmer dan 43,1 graden (juli 2015). Tijdens deze hittegolf werd het echter op 27 juni 41,2 graden, 28 juni 43,1 graden en 29 juni 43,4 graden en op 30 juni 41,2º graden. Op het meetstation in El Retiro in Madrid werd het 0,1 graden warmer dan het tot nu toe gevestigde record van 40,6 graden gehaald in augustus 2012. 

Behalve in Lleida en Madrid werd het nooit zo heet (ook niet in juli en augustus) zoals vorige week in Burgos, Girona, Torrejón (Madrid), El Puerto de Navacerrada (Madrid) en Calamocha (Teruel). Ook in de steden Teruel, Castellón, Cuenca, Ávila, Bilbao, Valladolid, Reus, Salamanca, Barcelona, Ciudad Real, Granada, Zaragoza, Pamplona, Logroño, Toledo, Jaén en Huesca werden temperatuurrecords gevestigd. 

De hoogste temperatuur die ooit in Spanje werd gemeten was 46,9 graden in Córdoba op 13 juli 2017. De hoogste temperatuur ooit gemeten in de maand juni in Spanje was 45,2 graden op het vliegveld van Sevilla in 1965.

De langste hittegolf ooit in Spanje was in juli 2015 en duurde 26 dagen en de meest uitgebreide was in augustus 2012 toen veertig provincies erdoor werden geraakt. 

Dit vind je misschien ook leuk