Al zeven doden in Zuid-Spaanse gevangenis dit jaar

door admin
Al zeven doden in Zuid-Spaanse gevangenis dit jaar

Deze veertigjarige man werd dood in zijn cel aangetroffen met tekenen van geweld. De gevangenisbewakers werden door zijn celgenoot gewaarschuwd vlak voordat de ochtendploeg werd geteld. Volgens advocaat Guillermo Jiménez is het een ‘barbaarsheid’ dat er al zeven doden vielen dit jaar. ‘Normaal is het om te sterven in een ziekenhuis en niet in de gevangenis.’ Jiménez laakt het feit dat wanneer advocaten hun cliënten bezoeken er lange wachttijden zijn omdat er onvoldoende personeel aanwezig is om die bezoeken te organiseren. 

In oktober stierf een cliënt van Jiménez uit Nigeria in een openbaar ziekenhuis in Málaga, zonder dat hij wist dat zijn cliënt buiten de gevangenis was. De Nigeriaan sprak geen woord Spaans. Volgens het gevangenispersoneel weerhield de Wet op Gegevensbescherming hen ervan de advocaat op de hoogte te stellen van de situatie. 

De krant El Confidencial nam contact op met de gevangenis en sprak met directeur Andrés Enríquez. Van drie van de zeven overledenen zijn autopsierapporten beschikbaar. Die drie gevangenen stierven aan een natuurlijke oorzaak. ‘Van de rest ontbreken details tot nu toe’.

Volgens Enríquez zijn er geen problemen op gebied van medische hulp. ‘In 2017 en 2018 stierven er slechts twee gevangenen. Eentje pleegde zelfmoord en de ander kwam op natuurlijke wijze om het leven. Het aantal werknemers in de gevangenis is gelijk gebleven. Het kan zijn dat er een gebrek is aan personeel. Meer personeel is altijd beter.’

In de gevangenis werken acht artsen (waarvan één met ziekteverlof), elf verplegkundigen en zeven assistenten. Het totaal aantal werknemers is vijfhonderd. In de gevangenis zitten twaalfhonderd personen vast. 

Dit vind je misschien ook leuk