Spaanse onderzoekers: Gazpacho remt tumorcellen bij darmkanker

door admin
Spaanse onderzoekers: Gazpacho remt tumorcellen bij darmkanker

Een liter van deze koude soep bestond uit: tomaten (385 gram), komkommer (58 gram), paprika (3 gram), knoflook (2 gram), olijfolie virgen extra (3.3%), water (3.3%) en azijn (0.16%). Alle producten waren vers zoals het hoort bij een goede gazpacho.

In het laboratorium onderging de gazpacho vervolgens een nagebootst spijsverteringsproces door blootstelling aan dezelfde enzymen en zuren als in het maag-darmkanaal het geval zou zijn geweest. Het eindproduct van dit proces, de verteerde gazpacho, bevat daarmee dezelfde stoffen als die normaal gesproken in het menselijk lichaam (in het bloed) worden opgenomen na het eten van een kom gazpacho.

Menselijke darmkanker cellen die in het laboratorium verder waren opgekweekt werden vervolgens in contact gebracht met de verteerde afzonderlijke ingrediënten van gazpacho (bijvoorbeeld tomaat of knoflook) alsook met de verteerde gazpacho.

Opvallend was dat de anti-tumoractiviteit van gazpacho duidelijk groter was dan die van de afzonderlijke ingrediënten bij elkaar opgeteld. Eén van de onderzoekers legt uit dat stoffen uit de gazpacho bepaalde genen activeren in de tumorcellen die leiden tot vertraagde groei en zelfs celdood. Gazpacho van verse ingrediënten werkte veel beter dan gazpacho uit een pak (gepasteuriseerd). Hoe een en ander precies in zijn werk gaat is nu onderwerp van verder onderzoek.

Maar, concluderen de onderzoekers (vrij vertaald): een combinatie van verse groenten heeft veel meer positieve effecten dan de afzonderlijke groenten. Zo zijn er bijvoorbeeld stofjes (zoals lycopeen in tomaten) die een bewezen anti-tumor effect in het laboratorium hebben maar als je het onderzoekt in levende wezens vallen de resultaten erg tegen. We kijken veel te veel naar afzonderlijke stofjes en moleculen, maar we vergeten dat een combinatie van stofjes een gecombineerd, en door hun interacties zelfs een aanvullend effect kunnen hebben.

De studie werd gefinanceerd uit eigen middelen van de Universiteit van Almería en werd deze maand gepubliceerd in Food Research International (A whole-food approach to the in vitro assessment of the antitumor activity of gazpacho).

Dit vind je misschien ook leuk