Opnieuw dreigt grote vuurzee natuurgebied op Gran Canaria te verwoesten

door admin
Opnieuw dreigt grote vuurzee natuurgebied op Gran Canaria te verwoesten

Meer dan 8.000 personen moesten sindsdien hun huizen al verlaten en het vuur heeft al een gebied van 5.000 hectare verwoest. De vraatzuchtige vlammen dreigen de natuur op de top van het Canarische eiland weg te vagen. Vanuit blusvliegtuigen is al meer dan 800.000 liter water op de vuurzee gestort, maar zonder bevredigend resultaat. De brand is ondanks het werk van 700 personen en 16 blusvliegtuigen en -helicopters nog verre van onder controle.

olgens de regio president Ángel Víctor Torres ligt het hoofdfront aan de kant van het natuurgebied Tamadaba, waar de capaciteit om het te blussen vrijwel nihil is. Vlammen bereiken hier hoogten tot vijftig meter. Het vuur is het park van grote ecologische waarde vanwege unieke flora, waaronder een groot dennenbos al binnengedrongen, tot grote zorg van de autoriteiten. 

De omvang van het vuur heeft ertoe geleid dat zowel koning Felipe VI als de demissionair premier Pedro Sánchez de Canarische president al hebben gebeld om hun steun te betuigen. Maandag zal de waarnemend minister van Landbouw, Luis Planas het eiland bezoeken. 

De evacuaties hebben hoofdzakelijk plaatsgevonden in de dorpskernen Chajunco en Las Cuevas, in Artenara; Fontanales en Cavaderos in Moya; El Hornillo in Agaete; en Cruz del Herrero, in San Mateo. Inwoners van Tejeda dat tot de mooiste dorpjes van Spanje behoort, moesten al voor de tweede keer binnen een week tijd hun woningen verlaten. Bij de vorige brand raakten 1.500 hectare verwoest.

De omstandigheden op het eiland vormen wat experts een ‘perfecte storm’ noemen: een temperatuur van meer dan 30 graden, luchtvochtigheid van minder dan 30 procent en windvlagen met snelheden van meer dan 30 kilometer per uur. 

Dit vind je misschien ook leuk