Spaanse premier wil definitieve ‘impuls’ geven aan euthanasiewet

door admin
Spaanse premier wil definitieve 'impuls' geven aan euthanasiewet

Sánchez kondigde dit aan via zijn Twitteraccount nadat hij diverse collectieven op het gebied van gezondheidszorg en consumentenbelangen had ontmoet. Volgens de premier heeft zijn regering in de vorige termijn de universele zorg hersteld en voldaan aan andere ‘meest urgente behoeftes’. Nu is het tijd om de ‘definitieve impuls aan de euthanasiewet vorm te geven’, daarnaast zullen er initiatieven genomen worden op het gebied van kinder- en jeugdkanker en zal er meer aandacht komen voor mondverzorging en geestelijke gezondheid. 

De euthanasiewet lag klaar om door het parlement goedgekeurd te worden toen de regering viel vanwege het niet rond krijgen van de staatsbegroting voor 2019. De PSOE, de socialistische partij van de waarnemend premier heeft nu een nieuw initiatief gepresenteerd in het parlement om de wet er alsnog door te krijgen. 

Het decriminaliseren van euthanasie en hulp bij zelfdoding was een van de verkiezingsbeloften in het partijprogramma van de PSOE. In de vorige regering werd dit gesteund door alle partijen behalve door de Partido Popular. 

Het voorstel van de PSOE stelt dat ‘euthanasie een individueel recht moet zijn voor mensen die lijden aan ernstige en ongeneeslijke ziekten met een beperkte levensverwachting’ of voor ‘mensen die lijden aan een serieuze, chronische en onomkeerbare aandoening die ondraaglijk lijden veroorzaakt’. 

De PSOE vindt dat euthanasie en hulp bij zelfdoding beschikbaar moet zijn via de publieke en private zorg. Wel mogen artsen een verklaring tekenen als ze bewuste tegenstanders van euthanasie zijn, zodat zij niet bij mogelijke gevallen hoeven te assisteren. 

Om de ideëen van de PSOE, waar ook de partijen Podemos, PNV, ERC en PdeCAT het mee eens zijn in werkelijkheid om te zetten moet de strafwet worden aangepast. Op dit moment geldt euthanasie en hulp bij zelfdoding nog als een misdrijf in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk