Andalusië strijdt tegen invasieve Aziatische alg die zeeleven vernietigt

door admin
Andalusië strijdt tegen invasieve Aziatische alg die zeeleven vernietigt

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Duurzame Ontwikkeling van de Junta de Andalucía wil dat de Spaanse overheid de Aziatische alg als ‘invasief’ verklaard, zodat er maatregelen genomen kunnen worden om de gedupeerde vissers te hulp te schieten en om de stranden waar toeristen nu wegblijven schoon te kunnen maken. De alg komt oorspronkelijk voor in de Grote Oceaan langs de kusten van Japan, China en Korea. Eerder deze maand startte de onderzoeksboot Ocean Clean een onderzoek naar de aanwezigheid van deze soort in Andalusische wateren. 

De alg komt het meeste voor aan de kust in de buurt van de Straat van Gibraltar en vormt een gevaar voor het mariene leven in die zone. De vissersfederatie in de provincie Cádiz heeft de aanwezigheid van de algen al een ‘ecologische ramp’ genoemd. Volgens hen is de steenvis, een vleesetende vis die normaliter als een steen vermomd op de rotsen leeft, al verdwenen omdat de alg die rotsen nu inneemt. 

Vermoedelijk is de Aziatische alg meegekomen met overtollig water op verschillende vaarroutes die het oosten met de Atlantische Oceaan verbinden via de Straat van Gibraltar. 

Dit vind je misschien ook leuk