Valencia verkozen tot World Design Capital in 2022

door admin
Valencia verkozen tot World Design Capital in 2022

Jaarlijks selecteert de Canadese organisatie International Council of Societies of Industrial Design (ICSID) een stad die een belangrijke kans voor stadspromotie verdient. In 2022 zal Valencia het stokje overnemen van de Franse stad Lille. Eerder al ontvingen Turijn, Helsinki, Kaapstad, Seoul, Taiwan en Mexico Stad deze belangrijke promotietitel. Het winnen van deze titel biedt Valencia een grote kans om zichzelf op wereldniveau in de kijker te zetten.

Eerste Spaanse stad

De jury van de ICSID bestaat uit een internationaal samengesteld team van ontwerpers, architecten, ondernemers en interieurontwerpers. Zij kozen samen voor het jaar 2022 de finalisten Valencia en de Indiase stad Bengalore. Na een eerdere mislukte poging voor de titel van de stad Bilbao in 2014, is het Valencia nu gelukt om als eerste Spaanse stad als World Design Capital de geschiedenis in te gaan.

Het totaalpakket van activiteiten van de stad Valencia die met design de verbetering van de communicatie, zakelijke producten en het leven in het algemeen bevorderen, is doorslaggevend geweest voor de keuze voor deze stad.

De gemeente en autonome regio Valencia hebben samen ruim vier miljoen euro uitgetrokken voor het programma dat hoort bij het winnen van de titel. Dit programma zal in de komende drie jaar, vanaf 2020, worden ontwikkeld. Een gelijkend budget moet vanuit het bedrijfsleven in het programma worden geïnvesteerd. De Marina del Puerto (de jachthaven) van Valencia met het emblematische gebouw Veles e Vents, ontworpen door David Chipperfield in samenwerking met Fermín Vázquez, zal een van de belangrijkste locaties worden.  

De kandidatuur van Valencia World Design Capital is een project geweest dat werd uitgevoerd door de Associació Valéncia Capital del Disseny met ondersteuning van de gemeente Valencia, de deelregering van de autonome regio Valencia, de touristische sector van Valencia, Feria Valencia en de jachthaven van Valencia.

Valencia smeltkroes van ontwerpers

Pau Rausell, econoom en codirecteur van het kandidaatschap, laat weten dat de titel World Design Capital onder andere te danken is aan het feit dat er in de afgelopen decennia in Valencia “een aantal professionele ontwerpers, architecten en grafisch ontwerpers uit verschillende generaties zijn samengekomen die in staat waren projecten uit te voeren op zowel nationaal als mondiaal niveau”.

Reactie burgemeester Valencia

Joan Ribó, burgemeester van Valencia, zegt over het winnen van de titel: “Ik voel me als burgemeester zeer vereerd. Het is een grote dag voor de stad Valencia. Het winnen van de titel World Design Capital 2022 is een enorme mijlpaal voor onze stad omdat het ons de kans biedt drie jaar lang aan een belangrijk thema als design te werken. Het is belangrijk voor de kunst, de communicatie, de industrie en voor nog tal van andere zaken. (…) Een van onze doelstellingen als gemeente is dat wij als hoofdstad fungeren voor de hele autonome regio Valencia. We zullen er alles aan doen om als hoofdstad een gunstige invloed uit te oefenen op de hele regio Valencia”, aldus de burgemeester.

In 2022 zal het hele jaar door iedere maand in het teken staan van een thema dat wordt uitgewerkt in een viertal evenementen: exposities, congressen, workshops en lezingen. De nadruk zal komen te liggen op thema’s als ontwerpen versus klimaatverandering, mediterrane ontwerpen, ontwerpen die aansluiten op gendergelijkheid, geschiedenis van het ontwerpen, de industriële ontwikkeling van ontwerpen, ontwerpen en natuur, et cetera.

Nederland

In 2009 stelde de Nederlandse stad Eindhoven zich kandidaat voor de titel World Design Capital 2012. Van de 47 kandidaat-steden bereikte Eindhoven als een van de laatste twee kandidaten de finale. Deze werd uiteindelijk gewonnen door de Finse hoofdstad Helsinki.

Dit vind je misschien ook leuk