Extreem noodweer met mogelijk mediterrane orkaan teistert Spaans oostkust

door admin
Extreem noodweer met mogelijk mediterrane orkaan teistert Spaans oostkust

Het Spaanse weerinstituut Aemet heeft met code rood gewaarschuwd voor extreem risico op hevige regen en onweersbuien in Valencia, Alicante en Murcia. Maandag waren de gevolgen van het noodweer het heftigst voor het noordoosten van Spanje, dinsdag voor de Balearen en woensdag in de regio Valencia, opnieuw de Balearen en de Catalaanse kust. 

Mediterrane orkaan

Woensdagavond meldde de krant El Confidencial dat DANA zou kunnen overgaan in een ‘medicane’ (een mediterrane orkaan) die op donderdag de Spaanse oostkust zal teisteren. Die orkaan zal, op basis van voorspellingen van het model Harmonie-Arome van het klimatologisch laboratorium van de Universiteit van Alicante, zich bewegen tussen de Balearen en de Spaanse oostkust. 

De term ‘medicane’ is een samenvoeging van mediterrane ‘hurricane’ (orkaan) en verwijst naar cyclonen met tropische kenmerken die voorkomen in het Middellandse Zeegebied. Het zijn kleine maritieme depressies, maar zeer intens en die gepaard gaan met sterke wind.

Noodweer tot vrijdag Alicante en Murcia

Donderdag verplaatst DANA zich langzaam richting het zuidoosten van het Ibersich Schiereiland. De meest ongunstige situaties zullen zich daar voordoen op donderdag en vrijdag. Ook zullen grote delen van de provincies Alicante en Murcia die dagen nog te maken krijgen met stortbuien met een intensiteit van meer dan 60 liter per vierkante meter regen binnen een uur tijd. Ook zal de neerslag lang aanhouden waarmee opgeteld meer dan 200 liter regen per vierkante meter in 12 uur tijd wordt voorspeld. 

Code rood

Tot 6 uur op vrijdagochtend geldt code rood (extreem risico) voor de provincies Murcia, de zuidelijke kustzone van Alicante en tot donderdagmiddag langs de zuidelijke kust van Valencia, het binnenland en het noorden van Alicante. In deze gebieden wordt een hoeveelheid regen verwacht tussen 70 en 90 liter per m2 binnen een uur of aanhoudende regen in hoeveelheden van 180 tot 200 liter per m2 in 12 uur tijd. 

Code oranje

Code oranje geldt voor Almeria, Albacete, Valencia (zuidelijk binnenland), Ibiza en Formentera. Hier wordt 30 tot 40 liter neerslag per m2 in een uur tijd verwacht of 100 tot 140 liter in 12 uur tijd.

Code oranje geldt ook voor kustfenomenen met rukwinden tot windkracht 8 en hoge golven van 4 meter hoog langs de noordkust van de provincie Alicante en het zuiden van Valencia. 

Scholen dicht

In 84 gemeenten in de regio Valencia zijn vanwege het weeralarm de scholen gesloten (79 in Alicante en 5 in Valencia), zodat mensen niet onnodig de straat op hoeven. 

Dit vind je misschien ook leuk