Akkoord over regeringsvorming in Spanje steeds verder weg

door admin
Akkoord over regeringsvorming in Spanje steeds verder weg

Een debat binnen het Congres over het vormen van een nieuwe regering lijkt op dit moment nog ver weg. Het Congres heeft nog tot 23 september de tijd om het eens te worden over het vormen van een nieuwe regering. De laatste poging mislukte in juli. Mocht er binnen twee weken geen overeenkomst worden bereikt dan zullen er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Mislukt overleg PSOE en Podemos

Tijdens de laatste verkiezingen van 28 april kwam de socialistische kandidaat Pedro Sánchez van de PSOE als winnaar uit de bus. De leider van Unidas Podemos, Pablo Iglesias, werd genoemd als voorkeurspartner voor het vormen van een regering. Toch bewees het mislukte overleg van afgelopen woensdag dat de twee leiders nog ver weg zijn van het bereiken van een overeenkomst. Beide partijen kunnen het niet eens worden over de voorwaarden en het is maar de vraag of verder overleg nog nut heeft om een regering te vormen aangezien de deadline is gesteld op 23 september.

Consulten met de koning

Volgende week zal de koning op 16 en 17 september zogenaamde consulten houden met diverse partijen binnen de Spaanse regering. Tijdens deze gesprekken wordt bekeken of er een of meerdere kandidaten zijn die tijdens het vormen van een regering op voldoende steun kunnen rekenen vanuit de rest van de regeringspartijen. Vanaf dat moment lijken er twee scenario’s mogelijk:

  1. Na deze consulten geeft de koning de opdracht aan de voorzitter van het Congres om een nieuw debat houden voor het vormen van een regering. De eerste stemming zal dan plaatsvinden op 20 september en de tweede op 22 september.
  2. ls de koning van mening is dat geen van de partijen en/of leden voldoende steun krijgt voor het vormen van een regering dan zal er worden besloten dat er helemaal geen stemming plaatsvindt en dan wordt direct besloten tot het houden van nieuwe verkiezingen.

Als bij een stemming of direct na de consulten van de koning blijkt dat er voor 23 september geen overeenkomst tot het vormen van een nieuwe regering kan worden bereikt, dan zullen de Spanjaarden op 10 november voor de vierde keer dit jaar naar de stembus gaan voor nieuwe nationale parlementsverkiezingen.

Vanochtend ontving koning Felipe in het Zarzuela-paleis de voorzitter van het Congres, Meritxell Batet om de consulten voor te bereiden.

Dit vind je misschien ook leuk