Klanten Euskaltel en Movistar ontvangen boetes voor onrechtmatig downloaden

door admin
Klanten Euskaltel en Movistar ontvangen boetes voor onrechtmatig downloaden

Op juridisch vlak blijkt de term ‘piraterij’ nogal onduidelijk te zijn. Dit bewees onlangs de uitspraak in twee rechtszaken die in Baskenland hebben gelopen. Productiebedrijf SheFighter had diverse klanten van Euskaltel aangeklaagd voor het illegaal downloaden en delen van films en series. Na de uitspraak van de ene rechtszaak ontving een beschuldigde een boete van 150 euro. In de andere rechtszaak werd een beschuldigde klant vrijgesproken. Het bedrijf richtte zich op deze twee klanten aangezien eerder werd gezegd dat SheFighter hierin de grootste kans had om de rechtszaken te winnen.

Klanten door heel Spanje ontvangen aanmaning

Volgens nieuwssite Xataka staan deze voorbeelden in Baskenland niet op zich en ontvangen sinds afgelopen april veel meer klanten door heel Spanje brieven met aanmaningen die oplopen tot wel 1.300 euro.

Niet alleen klanten van Euskaltel in het noorden van Spanje worden geconfronteerd met deze boetes, ook klanten van Movistar die woonachtig zijn in Madrid, Badajoz, Valladolid en Cádiz hebben soortgelijke aanmaningen ontvangen. Eiser in deze zaak is Lucentum, een bedrijf in Alicante dat is gespecialiseerd in de bescherming van eigendommen op het internet. Toen de twee rechtszaken in Baskenland werden gestart, ontvingen de beschuldigden ook brieven van Lucentum waarin een geldbedrag werd geëist om verder geen juridisch proces te hoeven opstarten.

Inhoud aanmaning

“Het onrechtmatig downloaden en/of verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal via een peer-to-peernetwerk (P2P), een netwerk van computers dat aan elkaar gelijk is, zonder toestemming van de auteur vormt een inbreuk op de Intellectuele Eigendomswet.” Dit staat onder andere genoemd in de brief van Lucentum. In de brief worden ook de gebruikersgegevens, het IP-adres en de dag en de tijd toegelicht waarop gebruik is gemaakt van downloadsites als BitTorrent, Ares of eMule. Lucentum rekent 100 euro voor elke onrechtmatig verkregen titel en 300 euro voor de kosten van onderzoeken door de betrokken bedrijven.

Een rechtbank in Madrid heeft vanuit Movistar inleidende gerechtelijke stappen goedgekeurd. “Als de klant niet betaalt dan heeft hij een maand om te procederen,” aldus advocaat David Maeztu. Een klant van Movistar postte zijn ontvangen aanmaning van Lucentum in een bericht op Twitter. In de brief is te lezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het ‘ongeautoriseerd verspreiden van inhoud via zijn internettoegang’.

Angst inboezemen voor juridisch proces

Doordat verschillende beschuldigden hun ongenoegen via sociale media hebben geuit, zijn veel klanten van Euskaltel en Movistar bang dat zij binnenkort ook zo’n brief ontvangen. Dit is echter precies wat Lucentum wil bereiken: Klanten die de boetes betalen uit angst voor een juridisch proces.

Dit vind je misschien ook leuk