Huizenmarkt Spanje stabiliseert

door admin
Huizenmarkt Spanje stabiliseert

De stabilisatie van de huizenmarkt in Spanje lijkt realiteit te zijn. Na een periode van expansie, gekenmerkt door meer verkopen en stijgende huizenprijzen, zou de sector in 2019 in de richting gaan van een vertraging en daling van de huizenprijzen en een stagnatie van de verkoop van woningen. Experts spreken liever over een stabilisatie van de woningsector.  

Al in het eerste kwartaal van 2019 leken de aantallen aan- en verkopen gelijk op te lopen met de aan- en verkopen in dezelfde periode in 2018. Het aantal aan- en verkopen van het eerste half jaar van 2018 en 2019 blijken in beide jaren nagenoeg gelijk aan elkaar.

Negatieve factoren vooralsnog nauwelijks impact

De nieuwe Wet op het Hypothecair Krediet, de wereldwijde economische vertraging, de stagnatie op het gebied van werkgelegenheid, het gebrek aan politieke stabiliteit en de Brexit zijn allemaal factoren die de woningsector in Spanje negatief hadden kunnen beïnvloeden. Tot op heden lijkt dat niet het geval, hoewel experts van mening zijn dat deze factoren op langere termijn wel een negatieve impact kunnen hebben op de woningmarkt in Spanje.

Het is een feit dat politieke instabiliteit en minder goede economische omstandigheden invloed hebben op het vertrouwen van mensen in de woningmarkt. Sandra Daza, directeur van taxateurbedrijf Gesvalt, is van mening dat de nieuwe hypotheekwet – die meer transparantie zou moeten brengen – zorgt voor een vertraging in het toekennen van hypotheken en in de verkoop van woningen. Toch vertelt ze erbij dat dit laatste misschien meer te maken heeft met de onzekerheid binnen de markt en het aanpassen van hypotheekverstrekkers aan de nieuwe wet.

Verschil grote steden en kust ten opzichte van rest Spanje

De grafieken van het INE laten zien dat de verkopen van woningen sinds 2014 in veel grote Spaanse steden, zoals Barcelona en Madrid, behoorlijk zijn gestegen. In 2019 lijkt er vooralsnog sprake te zijn van een stagnatie in de stijging van de woningverkopen. Ook de prijzen van de woningen lijken te stabiliseren. Volgens het INE zijn de prijzen in het laatste kwartaal met nauwelijks 1,2 procent gestegen terwijl dat vorig jaar in dezelfde periode 1,5 procent was.

Daza vertelt: “Qua huizenprijzen is er sprake van een zekere stabiliteit al is er wel een duidelijk verschil te zien tussen grote steden als Barcelona, Madrid en steden langs de kust in vergelijking met de rest van Spanje. In de grote steden is het aantal huizen niet oneindig en gaan de prijzen bijna door het dak. Daarom is het bijna logisch dat er niet meer groei in zit en dat er nu sprake is van een stagnatie. Dit in tegenstelling tot de dorpen en steden rondom de grote steden waar de prijzen veel toegankelijker zijn. In de rest van Spanje zijn er nog steeds voldoende huizen te koop. Aangezien de vraag hier minder groot is, worden er ook geen enorme prijsstijgingen verwacht. Het was niet gezond dat de prijzen de afgelopen jaren zo hard zijn gegroeid. De stagnatie waar nu sprake van is, is veel gezonder en past beter bij een stabiele markt.”

Uitspraak daling woningsector betekent uiteenspatten vastgoedbel

In de toekomst wordt er wel gevreesd voor een mogelijke economische vertraging. Dit is al merkbaar bij de verkoop van auto’s. Deze markt is een belangrijke indicator voor de verkoop van woningen. Het is nu eenmaal zo dat in een economisch onzekere periode de verkoop van dure zaken, zoals auto’s of woningen, als eerste vertraagt.

Voorlopig heeft de woningsector de komende jaren waarschijnlijk te maken met vertraging in de groei van de laatste jaren. De verkoop zal dalen en de prijzen zullen langzaam stijgen. Vervolgens zal waarschijnlijk weer een daling zichtbaar worden in zowel de aan- en verkopen als in de prijzen. Toch zullen vastgoedbedrijven nooit hardop aankondigen dat er een periode van daling aan zal komen. Dit is funest voor de sector en betekent – net als de vorige keer – het uiteenspatten van een mogelijk nieuwe vastgoedbel.

Dit vind je misschien ook leuk