Fake-accounts Twitter en Facebook gesloten van Partido Popular in Spanje

door admin
Fake-accounts Twitter en Facebook gesloten van Partido Popular in Spanje

De PP richtte in drie maanden tijd 259 nep-accounts op op Twitter. Na die ontdekking communiceerde Twitter met Facebook, dat vervolgens nog eens 100 nep-accounts ontdekte (65 op Facebook en 35 op Instagram). Ook Facebook kon deze accounts direct relateren aan ‘aan de partij verbonden individuen’. 

Vanaf de Twitter-accounts werden sinds 26 februari teksten gepubliceerd die verband hielden met de landelijke verkiezingen van 28 april dit jaar. De hoeveelheid geopende accounts varieerde per dag. 30 maart werden 60 nieuwe pagina’s opgericht. Op andere dagen en met name in de weekends was het rustiger. Het doel was duidelijk – zo is door Twitter achterhaald en gemeld – om spam de wereld in te sturen of zoveel mogelijk inhoud te retweeten om zo de interactie binnen alle aan de PP gelieerde accounts te vergroten. 

Het is niet de eerste keer dat Twitter onthult dat er accounts worden opgericht om regeringen of overheidsinstellingen te steunen. Doorgaans worden dit soort praktijken eerder in verband gebracht met landen zoals Iran, Rusland, Venezuela of China. Spanje strijkt nu met de eer het enige westerse land te zijn waarin dit gebeurt en dat niet een- maar tweemaal. In juni bracht Twitter nog het nieuws naar buiten dat er valse accounts waren opgericht door de Catalaanse nationalistische partij Esquerra Republicana. 

Facebook heeft minder details prijsgegeven over de nep-accounts van de PP. Wel dat een van de pagina’s op Instagram 5.000 volgers had en er 1.275 dollar is geïnvesteerd om diverse pagina’s te promoten. Het grootste deel van de activiteiten van de accounts op Facebook was gericht op het verspreiden van inhoud afkomstig van derden (lokaal en  nationaal nieuws en artikelen over de verkiezingen). Op tegengeluiden werd kritiek geleverd. 

PP ontkent

De PP ontkent iets met de genoemde praktijken te maken te hebben. ‘Tussen de duizenden sympathisanten van de partij in heel Spanje zullen mensen zitten die zoiets doen en, door interactie met pagina’s op sociale netwerken van de partij, krijgen wij de schuld maar de partij heeft nooit een strategie van valse accounts gehad’, aldus een woordvoerder van de partij.

Bronnen bij de partij zeggen dat het sociale media-team van de PP uitgebreid zal worden. Dit werd ingekrompen na het verkiezingsdebacla in april vanwege een tekort aan budget. Verder wordt er een beroep op vrijwillige leden van de jeugdorganisatie van de PP, Nuevas Generaciones, gedaan om een en ander in aanloop naar de volgende verkiezingen in goede banen te leiden.

Dit vind je misschien ook leuk