Telefoongebruik zorgt voor 390 verkeersdoden per jaar in Spanje

door admin
Telefoongebruik zorgt voor 390 verkeersdoden per jaar in Spanje

Telefoons zijn onmisbaar geworden in ons hedendaagse leven. Het streven om altijd bereikbaar te zijn en het gebruik van sociale media is een gewoonte geworden en dit is helaas ook het geval in het verkeer. Cijfers laten zien dat de Spanjaarden op de weg nog vaak moeite hebben om zich los te trekken van hun telefoon als ze aan het rijden zijn.

Onderzoek telefoongebruik in verkeer

Het eerste onderzoek ‘Smartphones: de impact van een telefoonverslaving bij verkeersongelukken’ toont aan dat bijna de helft van de Spanjaarden (48,2 procent) de telefoon gebruikt terwijl hij of zij aan het rijden is. Het onderzoek toont aan dat er per jaar 390 mensen overlijden doordat weggebruikers met hun telefoon bezig zijn. Dit aantal beslaat 20 procent van alle dodelijke ongevallen in het verkeer.

“Dit probleem is een weerspiegeling van wat er in de maatschappij gebeurt. We zijn helemaal verslingerd aan onze smartphone,” aldus Francisco Valencia, directeur van de stichting Línea Directa, die het onderzoek samen met de onderzoeksafdeling INTRAS van de Universiteit van Valencia heeft uitgevoerd.

Telefoon nummer één afleiding in verkeer

Uit het onderzoek blijkt dat de telefoon op nummer één (33 procent) staat van afleidingen in het verkeer waardoor dodelijke ongelukken plaatsvinden. Te hard rijden (29 procent) en alcohol (26 procent) staan op plek twee en drie als oorzaken voor verkeersongelukken met dodelijke afloop. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 600.000 bestuurders verslaafd zijn aan hun telefoon en dat ze niet van A naar B kunnen rijden zonder minstens een keer met hun telefoon bezig te zijn geweest.

De onderzoekers hebben verder ingezoomd op het gebruik van de telefoon: Het gebruik van Whatsapp wordt met 37 procent bestempeld als de meest gevaarlijke app onderweg. De bestuurder kijkt al snel 20 seconden lang op zijn mobiel in plaats van op de weg en in die tijd heeft hij 600 meter afgelegd zonder op de weg te letten. Daarnaast zijn bestuurders vaak bezig met de navigatie op hun telefoon en het plegen van belletjes. Binnen het onderzoek geven ook zo’n twee miljoen bestuurders toe dat ze weleens een selfie hebben gemaakt terwijl ze aan het rijden waren.

Jongeren meest risicovolle doelgroep

De meest risicovolle doelgroep bij het gebruik van telefoons in de auto zijn bestuurders tussen de 18 en 24 jaar die in de stad rijden. Hoewel het aantal veroorzaakte ongelukken door telefoongebruik tussen mannen en vrouwen ongeveer gelijk is, is het aantal ongelukken veroorzaakt door mannen iets hoger.

Sinds 2016 zijn er meer (13,2 procent) boetes uitgedeeld voor bellen in de auto. In totaal is er 2,8 miljoen euro aan boetes uitgeschreven in Spanje in de laatste vijf jaar. Wat opvalt is dat 11 miljoen Spaanse bestuurders niet volledig op de hoogte zijn van de regels omtrent telefoongebruik in de auto.

Telefoongebruik onderweg per regio

In de regio’s Murcia, Galicië en Madrid overstijgt het telefoongebruik in de auto het nationaal gemiddelde en gebruikt dus meer dan 50 procent van de inwoners hun telefoon onderweg. In de regio’s Asturië, Extremadura en La Rioja gebruikt minder dan 47 procent de telefoon in het verkeer.

Mogelijkheden voor omlaag brengen telefoongebruik in auto

De directeur van Línea Directa is van mening dat het percentage dat onderweg de telefoon gebruikt omlaag kan worden gebracht door te zorgen voor meer bewustwording van de cijfers uit dit onderzoek en van de ernstige gevolgen die het gebruik van een telefoon achter het stuur kunnen hebben. Ook moeten er maatregelen getroffen worden om de telefoon onderweg minder aantrekkelijk te maken. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door een ‘autofunctie’ in te schakelen die geen oproepen toont als de bestuurder aan het rijden is, net als de vliegtuigfunctie dat doet terwijl je in een vliegtuig zit.

Dit vind je misschien ook leuk