Ruim 20 verschillende plasticdeeltjes in urine Catalaanse beroemdheden gevonden

door admin
Ruim 20 verschillende plasticdeeltjes in urine Catalaanse beroemdheden gevonden

De campagne, die afgelopen woensdag in Barcelona en Palma de Mallorca werd gepresenteerd, is een initiatief van Rezero, de Catalaanse Organisatie voor Afvalpreventie en Bewust Consumptiegedrag. Bekendheden als actrice Sílvia Abril, schilder Miquel Barceló en voetballer Mariona Caldenteny gaven een urinemonster af voor analyse.

Weg met de wegwerpcultuur

Rezero wil met de campagne mensen informeren over het overmatige gebruik van plastic bij de distributie en consumptie van voedingsmiddelen, het consumptiegedrag beïnvloeden, een gezonde leefstijl stimuleren en afrekenen met de ‘wegwerpcultuur’. Ten slotte wordt ook een verandering in de wetgeving nagestreefd die het beleid van de verpakkingsproducenten en de distributeurs moet veranderen. Volgens Rezero is dit een noodzakelijk streven, gezien de toename van het plasticgebruik voor de verpakking van onder andere voedingsmiddelen, speelgoed, papier, kabels, cosmetica en schoonmaakproducten.  

Toxische stoffen in het lichaam

In alle 20 urinemonsters werden tussen de 20 en 25 van de in totaal 27 verschillende soorten plasticdeeltjes aangetroffen, afkomstig van verpakkingsmateriaal van voedingsmiddelen. Het gaat om 15 ftalaten, die gebruikt worden als weekmaker voor plastic, en 12 fenolen voor de vorm en resistentie van het plastic. Ondanks dat deze stoffen dagelijks het lichaam met de urine verlaten, is een continue blootstelling aan de toxische componenten schadelijk voor de gezondheid.

Zo kunnen deze bestanddelen onder andere de hormoonhuishouding verstoren, de kwaliteit van zaadcellen aantasten, onvruchtbaarheid veroorzaken, de schildklierfunctie verstoren, via de placenta het bloed van het ongeboren kind bereiken en allergieën veroorzaken.

Dit vind je misschien ook leuk