Costa Blanca geteisterd door muggenplagen na gota fría

door admin
Costa Blanca geteisterd door muggenplagen na gota fría

Na de verwoestende effecten van de gota fría zijn er veel zones met stilstaand water. Voor muggen een waar paradijs om zich te vermenigvuldigen. De middelen waar particulieren muggen mee mee kunnen bestrijden raken echter uitverkocht in supermarkten en apotheken. De situatie is zo ernstig dat 13 gemeenten in Alicante samenwerken om buitengewone maatregelen door te voeren zoals gif sproeien vanuit de lucht op plekken waar de muggen vandaan komen.

Vertegenwoordigers van de gemeentes Elche, Alicante, Santa Pola, Daya Vieja, Crevillent, Rojales, Guardamar, Almoradí, Monforte del Cid, Catral, Dolores, San Fulgencio en Aspe kwamen samen met specialisten en plagenbestrijdingsbedrijven om effectieve maatregelen tegen de muggen te nemen. 

De provincie Alicante heeft daarbij besloten 200.000 euro extra te investeren aan de bestrijding van de muggen. Hiervan zullen in totaal 65 gemeenten profiteren. Met dit geld worden niet alleen muggenplagen aangepakt, maar ook gewone vliegen bezorgen inmiddels veel overlast. 

Tijgermug in Castellón

In de provincie Castellón rukt de tijgermug flink op. De hele kust van de provincie die tussen de provincies Valencia en Tarragona ligt wordt erdoor geplaagd. Het is een gevolg van de grote hoeveelheid neerslag in de afgelopen weken en de hoge temperaturen sindsdien. Er is veel stilstaand water en rottend organisch materiaal waar muggen graag hun eitjes in leggen.

Volgens experts is de bestrijding van de tijgermug ‘bijna onmogelijk’, maar kan een betere samenwerking tussen gemeenten en burgers de effecten van de muggenplaag wel verzachten. Inwoners wordt gevraagd om boerderijen, boomgaarden en tuinen vrij te houden vanmogelijke muggen-brandhaarden. Bronnen bij de provincie hebben gemeld dat het sproeien vanuit de lucht twee weken geleden tussen Almenara en Torreblanca voor 95 procent effectief is geweest. Men is er op die wijze in geslaagd alle larven te doden in vochtige gebieden.

Tijgermug

De tijgermug (Aedes albopictusis erg agressief en is de hele dag actief. Steken van de tijgermug zijn pijnlijker en veroorzaken meer overlast. De mug steekt vooral op benen en enkels en is groter dan andere type muggen en zijn lijf en poten zijn afwisselend zwart met witte strepen. De tijgermug kan potentieel knokkelkoorts, het Zika-virus en de infectieziekte chikungunya veroorzaken. 

De tijgermug werd in 2004 Spanje voor het eerst gesignaleerd bij Barcelona in Sant Cugat del Vallès. Daarna verspreidde het insect zich door heel Catalonië tot in de Pyreneeën, Valencia, Murcia, Andalusië Aragón, Balearen en delen van het Spaanse Baskenland. Ook op verschillende punten in Madrid werd de tijgermug gesignaleerd.

Muggen bestrijden

De enige afdoende bescherming tegen muggen is het dragen van beschermende kleding, vooral in de avondschemering tegen zonsondergang. Draag lange broeken en lange mouwen en gebruik mugafstotende middelen zoals DEET, Picaridin/Lcaridin of het natuurlijke Citriodol/PMD. Voorzie ramen en deuren van horren. Is dit geen optie dan kan voor de nacht een muggennet of klamboe uitkomst bieden. Apps die hoge pieptonen uitzenden of citronella-armbandjes of kaarsen werken niet. Meer lezen over do’s and don’ts bij muggen, klik dan hier en hier als je wilt lezen over welke mugwerende middelen wel en niet werken.

Dit vind je misschien ook leuk