Loterijprijzen vallen ongewoon vaak op lot uit Tíjola

door admin
Loterijprijzen vallen ongewoon vaak op lot uit Tíjola

Bijzonder was het dorp al vanwege de nabijgelegen fabriek van Cosentino, een multinational in aanrechtbladen met verkooppunten in 80 verschillende landen en de inwoner Estanislao Berruezo, een zakenman die in het tijdschrift Forbes in 2017 op de 121ste positie stond van rijkste Spanjaarden met vermogen van 350 miljoen euro.  

Verdubbeling van het inkomen in vier jaar tijd

Ook voor de overige inwoners van Tíjola staan de sterren goed want mede door het geluk in het spel steeg het gemiddelde inkomen tussen 2013 en 2017 in deze gemeente het meest: van 15.841 euro in 2013 naar 32.860 euro in 2017. Dat is een stijging van meer dan 100%. “In de afgelopen vijf jaar is drie of vier keer ‘el Gordo’ uit de kerstloterij bij ons gevallen. Twee weken geleden viel hier de hoofdprijs van ruim drie miljoen uit de wekelijkse staatsloterij”, vertelt José Juan Martinéz, burgemeester van Tíjola.

Gezonde ondernemerszin

Al vanaf 2013 wint er ieder jaar wel iemand uit Tíjola een aanzienlijke prijs zoals die van twee weken geleden of de 22 winnaars bij de kersloterij van 2015. Er worden in het dorp dan ook steeds meer loten verkocht. De voorspoed van het dorp heeft een gunstig effect op de lokale arbeidsmarkt, bedrijven met wel meer dan honderd werknemers vestigen zich graag in Tíjola, een dorp met, volgens de burgemeester, een gezonde ondernemerszin. Niet alleen het bedrijfsleven, maar ook de agrarische sector ontwikkelt zich positief door af stappen van het kavelsysteem waarop families hun producten verbouwden en professioneler en effectiever te werk te gaan.  

Veel luxe voor klein dorp

De lokale commercie is luxer en overdadiger dan van een dorp van deze omvang te verwachten valt. In Tíjola vestigde zich twee juweliers, vijf supermarkten, een aantal banketbakkers, lunchrooms, diverse slagers en viswinkels, een interieurzaak en nog drie bankfilialen.

Niet alleen de inwoners, ook de gemeente Tíjola zelf heeft een goed gevulde portemonnee. De burgermeester beschikt over vier miljoen euro waarvan hij maar 200 duizend euro kan uitgeven wegens de opgelegde beperking op lokale uitgaven. Hij ziet het komende jaar dan ook vol vertrouwen tegemoet, de inkomsten zullen ook dan hoger zijn dan de gemaakte kosten.

Ongelijkheid

De ongelijke verdeling van financiële middelen van de verschillende gemeentes is nog een nasleep van de financiële crisis. Het verschil tussen de rijkste en armste gemeentes is in die periode alleen maar groter geworden. Dynamische gemeentes van meer dan 50 duizend inwoners rond de grote steden worden steeds rijker terwijl de economie van de armere gemeentes slechts een zeer traag stijgende lijn laat zien. De economie van gemeentes gelegen ten noordwesten van Madrid (Pozuelo, Boadilla del Monte, Alcobendas) of Barcelona (Castelldefels, Sant Cugat del Vallés), is veel sneller gegroeid dan in de periferie of het binnenland van Spanje. Voorbeelden van steden die de minste ontwikkeling hebben doorgemaakt zijn Ceuta, León en Ávila.

 

Dit vind je misschien ook leuk