Opgraving Franco in Spanje gaat door ondanks dreigement prior Vallei

door admin
Opgraving Franco in Spanje gaat door ondanks dreigement prior Vallei

Op 24 september deed de hoogste Spaanse rechtbank een definitieve uitspraak over de opgraving van Franco uit de Vallei der Gevallenen. De stoffelijke resten van oud-dictator Francisco Franco moeten worden verwijderd uit de Vallei en het liefst nog voor de verkiezingen op 10 november. Ondanks deze uitspraak leek het verhaal nog niet ten einde.

Dreigement prior Vallei leek opgraving Franco te verhinderen

Na de uitspraak van eind september schreef de prior van de Vallei der Gevallenen, Santiago Cantera, een brief aan waarnemend vice-president van de Spaanse regering, Carmen Calvo. Hij dreigde de toegang tot het huidige graf van Franco te blokkeren totdat de rechtbank op de vragen en verzoeken van de nabestaanden van Franco heeft gereageerd. Na deze brief verduidelijken woordvoerders van de Vallei der Gevallenen de boodschap van de prior waarbij ze aangeven dat ze niet tegen de wet – en daarmee de uitspraak – in zullen gaan, maar dat ze middels deze brief de Spaanse regering vragen om alle beroepen van de familie netjes af te handelen alvorens over te gaan tot de daadwerkelijke opgraving.

Uitspraak is duidelijk genoeg volgens Spaans Hooggerechtshof

Woensdag 9 oktober heeft het Hooggerechtshof gereageerd op het beroep van de nabestaanden van Franco. De hoogste rechtbank van Spanje is van mening dat “het niet gepast is om iets te verduidelijken over de uitspraak over de opgraving van Francisco Franco. De uitspraak is duidelijk. De extra verduidelijking waar de familie om vraagt is overbodig.”

Daarnaast reageert de rechtbank op de brief van de prior aan de Spaanse regering waarin wordt verteld dat ze geen toestemming van de kerk nodig hebben. Hiermee verduidelijkt de rechtbank dat de nabestaanden voldoende duidelijkheid hebben gekregen, dat verdere vragen geen zin hebben en dat een kerk niet in de weg kan en mag staan van de opgraving van oud-dictator Franco.

De kleinkinderen van Franco vroegen de hoogste rechtbank om opheldering als laatste poging om de opgraving te belemmeren. Zij hadden begrepen dat toestemming van de prior van de Vallei der Gevallenen noodzakelijk was voor het overbrengen van het stoffelijk overschot van hun voorouder naar de begraafplaats van El Pardo. Met de verklaring van het Hooggerechtshof is nu duidelijk dat de prior van de Vallei geen enkele zeggenschap heeft in deze uitspraak.

Dit vind je misschien ook leuk