Spanje tussen landen met hoogste cijfers overgewicht bij kinderen

door admin
Spanje tussen landen met hoogste cijfers overgewicht bij kinderen

In het rapport van UNICEF is te lezen dat wereldwijd miljoenen kinderen te weinig voedsel binnenkrijgen dan ze daadwerkelijk nodig hebben en teveel verkeerd voedsel wat ze niet nodig hebben.

Gevolgen van ondervoeding

Het resultaat van deze ontwikkeling is dat veel kinderen het risico lopen op een slechte ontwikkeling van de hersenen, stoornissen bij het leren en meer kans hebben op (infectie)ziektes. “Miljoenen kinderen leven van een ongezond dieet omdat ze gewoonweg geen betere optie hebben of kennen,” aldus Henrietta Fore, uitvoerend directeur van het agentschap van de Verenigde Naties.

Volgens UNICEF is het noodzakelijk om de manier hoe we over voeding denken en hoe we reageren op ondervoeding te veranderen. Het gaat er niet alleen om dat kinderen voldoende voeding binnenkrijgen maar ook de juiste voedingsstoffen. UNICEF meldt dat wereldwijd 149 miljoen kinderen onder de vijf jaar lijden aan groeistoornissen omdat ze te weinig voeding binnenkrijgen. Over de hele wereld is er bij 50 miljoen kinderen sprake van ondergewicht.

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, leven de meeste kinderen die ondervoed zijn in Aziatische landen en een stuk minder in landen in Afrika. Bovendien meldt UNICEF dat 340 miljoen kinderen ter wereld een tekort aan vitaminen of essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine A of ijzer, hebben.

Overgewicht andere wereldwijde probleem

Aan de andere kant kampen 40 miljoen mensen ter wereld met overgewicht. Volgens UNICEF is het een probleem dat slechts twee van de vijf baby’s onder de zes maanden oud borstvoeding krijgen, zoals aanbevolen door specialisten. Het gebruik van kunstvoeding is de afgelopen jaren sterk toegenomen met 41 procent tussen 2008 en 2013. In het rapport is ook te lezen dat 44 procent van de kinderen tussen de zes maanden en twee jaar helemaal geen groente of fruit eet. Voor kinderen die naar school gaan is het grote gevaar dat veel kinderen teveel frisdrank en fastfood binnenkrijgen.

Om ondervoeding tegen te gaan, adviseert UNICEF meer educatie over voeding, heffingen op producten met suiker, het aanmoedigen van producenten om gezondere maaltijden te maken en het verbeteren van etiketten. Fore geeft aan dat regeringen, de particuliere sector en maatschappelijk werkers samen moeten komen om deze resultaten te bereiken.

Ondervoeding en overgewicht in Spanje

Vorig jaar publiceerde UNICEF cijfers over ondervoeding in Spanje. Spanje heeft een van de hoogste cijfers van kinderarmoede van alle landen in de Europese Unie. Alleen Roemenië en Griekenland laten op dit vlak hogere cijfers zien.

Een studie uit 2018 van het Europees Initiatief voor Obesitas bij Kinderen (OMS) toont aan dat veel kinderen die kampen met obesitas leven in de Mediterraanse landen. In Spanje heeft 19 procent van de jongens en 17 procent van de meisjes last van overgewicht. Eerder kwam de Spaanse Vereniging voor Kinderartsen al met het advies dat kinderen meer moeten bewegen, bijvoorbeeld door lopend naar school te gaan.

Dit vind je misschien ook leuk