Grimmige nacht vol ongeregeldheden in Barcelona

door admin
Grimmige nacht vol ongeregeldheden in Barcelona

De grimmige sfeer in Barcelona werd tot vanochtend vroeg getekend door politieacties, het geluid van overvliegende helikopters, brandstichtingen, een wijdverspreide stank van rook en loeiende sirenes. Dat de protesten zo uit de hand zouden lopen was niet voorzien.

Niet alleen in Barcelona, maar ook in andere steden zoals Girona, Tarragona, Lerida en Sabadell waren protesten georganiseerd door de Assemblea Nacional Catalana (ANC) tegen het vonnis dat is uitgesproken tegen de negen separatistische leiders. Het plan van de ANC was aanvankelijk een twee uur durende ‘sit-in’ te houden voor de regeringsgebouwen van de centrale regering in Catalonië. Daar bleef het niet bij toen een aantal demonstranten overging tot brandstichtingen en vernielingen en daarbij slaags raakten met de politie en de Catalaanse politiemacht Mossos.

Gebruik van geweld

In Barcelona was de nacht het grimmigst: hier kwamen 40 duizend mensen op de been om te protesteren waarvan de radicaalsten dat op gewelddadige wijze begonnen te doen. 74 mensen moesten naar het ziekenhuis worden vervoerd om aan hun verwondingen geholpen te worden. In totaal zijn er in de Catalaanse steden 25 aanhoudingen verricht wegens verstoring van de openbare orde of het gebruik van geweld tegen politieagenten. In Girona zorgden ongeveer 9 duizend mensen voor ongeregeldheden, in Tarragona 500 en in Lleida waren dit er ongeveer 6 duizend. Protestanten bekogelden de politiemacht onder andere met vuur, glas en stokken waarna de Mossos over is gegaan tot het gebruik van hun wapenstokken.

Ontwrichting Catalaanse samenleving

Na afloop van de ongeregeldheden heeft president Sánchez een bericht naar buiten gebracht waarin hij meldt dat het geweld bij de protesten aan het escaleren is. Ook vindt hij dat er bij een dergelijk vertoon van agressie geen sprake meer is van een vreedzaam burgerlijk protest, maar van een door bepaalde groepen gecoördineerd protest waarbij op gewelddadige wijze de Catalaanse samenleving wordt ontwricht. De regering benadrukt in het bericht dat de veiligheid van burgers bij de protesten in Catalonië gewaarborgd zal blijven. Sánchez laat zich in het bericht niet uit over specifieke acties, maar benadrukt wel het werk van de veiligheidsdiensten en spreekt zijn waardering uit over de samenwerking van de Mossos, de politie en de Guardia Civil. Ten slotte stelt de president dat hij vastberaden, redelijk en eensgezind met andere politieke partijen zal handelen in deze kwestie.

Pablo Casado, voorzitter van de Partido Popular heeft gisteravond de regering gevraagd om de Wet op de Nationale Veiligheid in werking te stellen naar aanleiding van de ongeregeldheden in Catalonië. Daarmee wil hij de veiligheid en de openbare orde in Catalonië garant stellen.  

Dit vind je misschien ook leuk