Kerk zet huurders van veertien gebouwen in centrum Madrid op straat

door admin
Kerk zet huurders van veertien gebouwen in centrum Madrid op straat

Twee weken geleden kregen huurders van meer dan tweehonderd woningen te horen dat ze waarschijnlijk op straat komen te staan. Deze onzekere toekomst staat de inwoners van ruim tweehonderd woningen verdeeld over veertien gebouwen in het centrum van Madrid te wachten.

Veertien gebouwen verkocht door Fusara vanwege geldproblemen

Alle veertien gebouwen zijn eigendom van stichting Fusara, een sociale stichting die valt onder de verantwoordelijkheid van de kerk en die zich inzet voor onderwijs voor kinderen. Deze gebouwen heeft Fusara gekregen dankzij een erfenis van twee rijke families. Op 30 juli werden ze allemaal verkocht. Fusara laat echter geen informatie los over de details van de verkoop en de gevolgen ervan voor de huidige bewoners.

Het kunnen blijven wonen in hun eigen appartement is voor deze huurders ineens heel onzeker geworden. De ene huurder betaalt een huurprijs die ruim zeventig jaar geleden is vastgesteld, anderen betalen weer een marktconforme huurprijs. Met de huur zijn de onderwijscentra die vallen onder stichting Fusara jarenlang in stand gehouden.

Inwoners willen dat Fusara belofte op levenslang wonen nakomt

Op dit moment bundelen alle inwoners hun krachten en willen ze verhaal halen bij stichting Fusara die hen altijd heeft beloofd dat de gebouwen niet zullen worden verkocht. De verkoop van de woningen werd op 30 juli goedgekeurd en inwoners willen weten wie de nieuwe eigenaar is en of ze kunnen blijven wonen onder dezelfde voorwaarden.

Manuel Fernandez Clemente, secretaris van de stichting Fusara, vertelt dat alle lopende contracten die met de inwoners zijn getekend gehandhaafd zullen blijven. Over de contracten die de komende maanden en jaren verlopen, kan hij niet met zekerheid zeggen of deze zullen worden verlengd.

Onderzoek naar transformatieproject

Fernandez Clemente mag geen informatie geven over de details van de koop in verband met het tekenen van een vertrouwelijkheidscontract. Wel vertelt hij: “Er was een serieus probleem met de staat van de gebouwen. We hadden geen geld om te renoveren en in mei is onderzoek gedaan naar een transformatieproject.” Bronnen binnen de gemeente laten weten niet op de hoogte te zijn van dit project. Ook was de regeringsafgevaardigde niet aanwezig op de dag dat de verkoop werd goedgekeurd en hij heeft ook niet meegedaan aan de stemming.

Veertien nieuwe kopers voor gebouwen Madrid

Op 25 september kregen de eerste inwoners een brief met het bericht: “Via deze weg laten we u weten dat afgelopen 30 juli de officiële verkoopakte is getekend ten behoeve van Alprozan Premium S.L van het door u gehuurde onroerend goed.” Dezelfde brief ontvingen andere inwoners met één verschil; de naam van het bedrijf. Het lijkt erop dat elk gebouw is gekocht door een ander bedrijf. Andere namen die op de brief zijn vermeld zijn onder andere Neoxata Trade S.L., Prozarmo Partners S.L., Pirosca Market S.L. en Pirosca Market S.L.

Hoewel de namen van de nieuwe koper via deze brieven bekend zijn, is het nog onduidelijk welke persoon of bedrijf hierachter zit. De veertien bedrijven die de veertien gebouwen hebben opgekocht, werden allemaal opgericht tussen 2 april en 13 juni van dit jaar met een klein kapitaal van zo’n 3.000 euro. Alle bedrijven kennen dezelfde oprichter; María Elena García Pastrana uit Badalona die 1.012 bedrijven door heel Spanje op haar naam heeft staan. Vlak na de oprichting van de bedrijven wisselden de bedrijven van directeur. Een aantal gebouwen staat nu op naam van Tapiamar Partners S.L. waarvan Roberto de Juan González volgens het handelsregister de eigenaar is.

Over stichting Fusara

Het bestuur van Fusara bestaat uit de aartsbisschop van Madrid, Carlos Osoro, burgemeester José Luis Martínez-Almeida, regeringsafgevaardigde Paz García Vera, decaan van het Rota-tribunaal, Carlos Manuel Morán, en twee priesters uit de hoofdstad. Stichting Fusara is voortgekomen uit de stichtingen van Santamarca, San Ramón en San Antonio. Het doel van de stichting is om minderjarige kinderen, afkomstig uit gezinnen met weinig financiële middelen, te helpen om goed katholiek onderwijs te krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk