Catalaanse president vindt geen steun bij achterban voor datum nieuw referendum

door admin
Catalaanse president vindt geen steun bij achterban voor datum nieuw referendum

Nadat de oppositie van zijn eigen parlement en de centrale regering in Madrid zich negatief uitlieten over de onverschillige houding van Torra ten aanzien van de protesten, keert nu ook coalitiepartij ERC zich tegen de president door niet mee te gaan in zijn voorstel om al te praten over een referendum.

Verdeeldheid

“Zelfs als we voor het uitschrijven van een onafhankelijkheidsreferendum een straf van 100 jaar krijgen, moet dit referendum er komen”, zei de Catalaanse president gisteren. Torra laat zich niet van het idee afbrengen om de mislukte poging tot onafhankelijkheid uit 2017 alsnog te laten slagen. Zelfs de eigen coalitie liep niet warm voor de opmerking van de president. Het parlement wilde gisteren liever van Torra horen welke maatregelen er genomen worden tegen de ongeregeldheden die zich sinds maandag in de Catalaanse steden voordoen.   

In een reactie op de uitspraak van de president liet de woordvoerder van de ERC weten dat hij dit niet het moment acht om al te praten over een datum voor een nieuw referendum. Ook de oppositiepartij CUP nam afstand van Torra’s plan. De overige oppositiepartijen lieten weten dat zij pleiten voor het aftreden van de president.

Nog geen overname politiemacht

De centrale regering heeft om rechtmatige, politieke en operationele redenen besloten nog niet over te gaan tot het inwerkingstellen van de Nationale Veiligheidswet waarmee tijdelijk de macht over de Mossos wordt overgenomen. De Mossos zelf zouden het gebied het beste kennen en daarbij is het van groot belang de goedlopende samenwerking met de nationale politie en de Guardia Civil te handhaven, in tegenstelling tot hetgeen er twee jaar geleden plaatsvond. Bij een drastische maatregel als het inwerkingstellen van de Nationale Veiligheidswet, komt de coördinatie tussen de politiemachten in gevaar. Zolang de coördinatie goed gaat, is er voor president Sánchez geen wettelijke reden om zo’n verstrekkende maatregel te treffen als de overname van de Catalaanse politiemacht die alleen maar kan leiden tot het beeld van ‘onderdrukking door Madrid’.

Toch is het al dan niet inwerkinstellen van de Nationale Veiligheidswet nog niet van de baan. De PP blijft druk uitoefenen en heeft gisteren aangedrongen op het aftreden van de minister van Binnenlandse Zaken Malaska omdat hij uit ging eten in een bekende Madrileense bar terwijl de situatie in Catalonië aan het escaleren was. Malaska verklaart dat hij ’24 uur werkt’ en tijdens zijn diner een zakelijk overleg had.

Ambassades waarschuwen toeristen

Ambassades en consulaten uit verschillende landen waarschuwen hun burgers voor de situatie in Catalonië. Mensen die naar dit deel van Spanje reizen wordt gevraagd de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen voor het geweld tijdens de protesten, voornamelijk in Barcelona. Ook Nederland en België hebben hun reisadvies voor dit gebied aangepast.

Dit vind je misschien ook leuk