Spanje kiest in het komende half jaar voor wintertijd of zomertijd

door admin
Spanje kiest in het komende half jaar voor wintertijd of zomertijd

In 2018 werd een onderzoek gehouden onder EU-burgers waarin gevraagd werd naar de voorkeur voor een permanente zomertijd dan wel een permanente wintertijd. 84% van de ondervraagden gaf aan voorkeur te geven aan het niet meer verzetten van de klok aan het begin van de zomer en de winter. Op basis van dit onderzoek vindt de Europese Commissie dat lidstaten zelf mogen bepalen of ze voor de zomertijd of de wintertijd kiezen en daarbij niet langer de regels van de EU hoeven te volgen.

Voorkeur voor zomertijd, maar wintertijd is de logische tijd

De voorkeur voor een permanente zomer- of winterklok werd in november van het vorig jaar onderzocht door het Spaanse Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS). Daaruit kwam naar voren dat een meerderheid van de Spanjaarden (65%) voorkeur heeft voor een permanente zomerklok. Dit, in tegenstelling tot verschillende deskundigheidsrapporten waarin de voorkeur gegeven wordt aan het hanteren van de wintertijd gedurende het hele jaar, omdat dit de meest oorspronkelijke tijd is. Met het verzetten van de klok in de zomer, wordt in feite het natuurlijke ritme bij zonsopgang en zonsondergang verstoord.

Als Spanje ervoor kiest om een permanente zomertijd in te stellen zullen de klokken in maart 2021 voor het laatst worden verzet. De landen die ervoor kiezen een permanente wintertijd te hanteren doen dit voor het laatst in oktober 2021.

Zomertijd ingesteld voor energiebesparing

De Europese regels voor het verzetten van de klok voor aanvang van de zomer en de winter werden ingevoerd in 1980. Dit gebeurde voornamelijk voor het besparen van energie; met de zomertijd immers hoeven de lampen pas een uur later aan. Of dit ook daadwerkelijk zo is, wordt door de wetenschap niet bevestigd. Aan de andere kant zijn er ook aanwijzingen dat het verzetten van de klok een negatieve invloed heeft op de gezondheid. Hoe dan ook is het lastig om vast te stellen wat de gevolgen zijn van de klokwisseling omdat er ook andere factoren een rol spelen.

In Spanje is er geen aantoonbaar bewijs dat de zomerklok geleid heeft tot energiebesparing. Daarbij heeft de introductie van spaarlampen, energiezuinige airconditionings en andere energiebesparende maatregelen een significante betekenis gehad voor de energiebesparing waardoor moeilijk vast te stellen is welk aandeel daarvan toe te schrijven is aan het instellen van de zomerklok.     

Nederland

In een onderzoek over deze kwestie in Nederland gaf 79% van de ondervraagden aan voorstander te zijn van het afschaffen van de klokwisseling. Van hen was 45% voor een permanente wintertijd, 40% voor een permanente zomertijd en 15% had geen voorkeur. Nederland, België en Luxenburg zullen hoe dan ook dezelfde tijdzone houden.

Dit vind je misschien ook leuk