Pedro Sánchez wint verkiezingen volgens macro-peiling

door admin
Pedro Sánchez wint verkiezingen volgens macro-peiling

Ook werden de ruim 17.000 interviews voor deze barometer afgenomen voordat de stoffelijke resten van Francisco Franco werden herbegraven. De PSOE zou de verkiezingen op 10 november winnen met 32,2 procent van de stemmen en een totaal van 133-150 zetels. Dat zijn er 60 meer dan de Partido Popular (PP) van Pablo Casado. Deze partij zou uitkomen op 74 tot 81 zetels. Unidos Podemos wordt de derde partij met ongeveer 44 zetels. Ciudadanos komt op de vierde plaats met 27 tot 35 zetels en Vox zou tussen 14 en 21 zetels halen. Más País, de nieuwe partij van Íñigo Errejón, die zich afsplitste van Podemos, komt uit op 4 zetels. 

Op 28 april jl. won PSOE de verkiezingen met 123 zetels, de PP kreeg er 66, Ciudadanos 57, Unidas Podemos 35 en Vox 24. Wat volgorde betreft zouden nu alleen Unidos Podemos en Ciudadanos ruilen van plek.

Nationalistische partijen

De nationalistische partijen zouden volgens de macrobarometer van CIS meer vertegenwoordiging krijgen in het parlement. De Baskische partij EH Bildu zou uitkomen op één zetel meer met in totaal 5 afgevaardigden. De PNV (Partido Nacionalista Vasco) blijft op 6 zetels en de Catalaanse nationalisten van Esquerra Republicana zouden 16 tot 18 zetels halen. Deze partij onder leiding van Gabriel Rufían zou zelfs meer zetels krijgen dan Vox.

Links blok groter dan rechts

De optelsom van de linkse partijen (PSOE, Unidas Podemos en Más País) levert een veel groter blok op dan die van de rechtse partijen PP, C’s en Vox met respectievelijk 49,7 procent en 36,6 procent van de zetels.

Dit vind je misschien ook leuk