Spanje morgen massaal naar begraafplaats

door admin
Spanje morgen massaal naar begraafplaats

Morgen wordt el Día de todos los Santos, oftewel Allerheiligen, gevierd in Spanje. Een van oorsprong christelijk feest dat elk jaar op 1 november wordt gevierd ter nagedachtenis aan de overledenen. Het is traditie om op deze dag de begraafplaats te bezoeken en bloemen te leggen voor overleden familie en vrienden die niet meer op aarde zijn.

Oorsprong Día de todos los Santos

El Día de todos los Santos is een afgeleide van de Día de los Muertos dat van oorsprong een Mexicaanse feest- en herdenkingsdag is en op 1 en 2 november wordt gevierd. Día de los Muertos is een traditie die teruggaat naar de tijd van de Meso-Amerikaanse indianenstammen waaronder de Azteken en de Maya’s. Destijds bewaarden de mensen de schedels van hun overleden dierbaren en stelden deze tijdens rituelen tentoon om dood en wedergeboorte te symboliseren. Na de komst van de Spanjaarden in Amerika werd de viering van de Día de los Muertos opgenomen door het christendom en in Spanje gevierd als Día de todos los Santos, oftewel Allerheiligen.

Viering Día de los Muertos in Latijns-Amerika

Mensen die deze dag vieren, voornamelijk in Latijns-Amerika, geloven dat op 1 november de zielen van de overleden kinderen teruggaan naar de aarde en die van volwassenen op 2 november. Gedurende het hele jaar bereiden nabestaanden de komst van de zielen van hun overleden geliefden voor door dingen te verzamelen om begin november te offeren aan de overledenen. De graven van de overledenen worden schoongemaakt en versierd en er worden thuis en op de begraafplaats altaren gebouwd ter nagedachtenis aan de overleden zielen.

Viering Día de todos los Santos in Spanje

In Spanje is de viering van Día de todos los Santos nagenoeg gelijk. Hoewel er misschien geen altaren worden gebouwd en er geen schedels worden bewaard, gaan veel familieleden en vrienden van overleden mensen naar de begraafplaats om hen te eren. Op 1 november is het over het algemeen dan ook druk op de begraafplaatsen. Graven worden schoongemaakt en bloemenwinkels halen een recordomzet dankzij alle mensen die nieuwe bloemen kopen voor op het graf.

Waarom Allerheiligen?

De term ‘heilig’ kan nog wel eens voor wat verwarring zorgen. Día de todos los Santos is een dag voor alle overledenen. Toch geeft de katholieke kerk daar een andere betekenis aan. Volgens de kerk zijn er drie bestaansvormen: het leven op aarde, overledenen die nog niet naar de hemel zijn gegaan en overledenen die wel naar de hemel zijn gegaan. Deze laatste groep wordt beschouwd als ‘heilig’ en daarom worden deze mensen herdacht tijdens ‘Allerheiligen’.

Ter gelegenheid van de Día de todos los Santos, schreef de Spaanse krant La Vanguardia vandaag een artikel over de acht mooiste begraafplaatsen ter wereld die je minimaal een keer in je leven bezocht moet hebben. Een ervan ligt in Madrid.

Almudena-begraafplaats in Madrid

Deze begraafplaats is 20 hectare groot en is daarmee de grootste begraafplaats in de stad. De begraafplaats is vernoemd naar de Maagd van Almudena, de beschermheilige van Madrid. In 1884 werd de begraafplaats aangelegd als tijdelijke begraafplaats voor slachtoffers van een cholera-epidemie. Toen andere begraafplaatsen in Madrid ophielden te bestaan, werd de Almudena-begraafplaats in 1925 officieel ingehuldigd. De begraafplaats kent drie secties: de burgerbegraafplaats, de Hebreeuwse begraafplaats en die van Nuestra Señora de la Almunadena waar ook de herdenkingstuin te vinden is. Er zijn pantheons en mausolea van diverse kunststromingen.

Klik hier voor de complete lijst van de acht mooiste begraafplaatsen ter wereld volgens La Vanguardia.

Dit vind je misschien ook leuk