Spanje wil klimaattop Verenigde Naties overnemen van Chili

door admin
Spanje wil klimaattop Verenigde Naties overnemen van Chili

Spanje heeft aangeboden om het stokje van Chili over te nemen en zich beschikbaar te stellen als gastland voor de klimaattop van de Verenigde Naties. De zogenaamde COP25 (naar de 25e editie van de klimaattop over klimaatopwarming) zou van 2 tot 13 december in Chili worden gehouden maar door de aanhoudende demonstraties in het land heeft Chili besloten om de bijeenkomst op te schorten. Er zijn nog teveel gewelddadige protesten door Santiago waardoor de veiligheid van alle aanwezigen niet kan worden gegarandeerd.

Spanje wel gastheer, geen voorzitter

Na het aanbod van Sánchez hebben Piñeira en hij gesproken over het voorzitterschap van de klimaattop. Chili heeft aangegeven dat – ondanks dat de bijeenkomst wellicht in Spanje zal worden gehouden – Chili toch graag het voorzitterschap van de klimaattop behoudt zodat het land de internationale onderhandelingen kan blijven coördineren.

De president van Chili, Sebastián Piñeira, liet gisteren weten dat Pedro Sánchez hem afgelopen woensdag heeft aangeboden om de klimaattop in Spanje te houden. De eerste berichten kwamen vanuit de Spaanse politiek. Sánchez had aangeboden om de top in Madrid te houden en er zou een overeenkomst zijn bereikt met de belangrijkste partijen; de VN, Chili en Spanje zelf.

Formeel besluit pas volgende week

Het Moncloa laat weten dat het formele besluit pas volgende week in Bonn zal worden genomen tijdens een vergadering van de raad van bestuur van de Verenigde Naties. Bronnen vanuit de VN geven aan dat het aanbod van Spanje op dit moment wordt bekeken en dat het nog moet worden goedgekeurd door de VN-top zelf.

Vloek op organisatie klimaattop COP25

Er lijkt een vloek te rusten op de organisatie van de top over klimaatopwarming van de Verenigde Naties. De COP25 zal naar verwachting door 25.000 mensen worden bijgewoond met vertegenwoordigers van NGO’s, bedrijven, politici en pers uit tweehonderd verschillende landen. Deze editie van de top zou in Latijns-Amerika moeten worden gehouden aangezien elke bijeenkomst bij voorkeur op een ander continent moet plaatsvinden. Brazilië bood twee jaar geleden aan de top te organiseren maar toen Jair Bolsonaro de presidentsverkiezingen won, trok het land zijn aanbod in.

In december 2018 werd de klimaattop in Polen gehouden, waar Chili aanbood om de top van 2019 te organiseren. Costa Rica had zich net als Chili aangeboden, maar moest zich terugtrekken omdat ze de kosten van de organisatie niet konden dragen.

Belangrijke top door Overeenkomst van Parijs

De COP25, die waarschijnlijk in Madrid zal plaatsvinden, zal worden gebruikt om een overeenkomst tussen de tweehonderd landen te sluiten over de afspraken voor de Overeenkomst van Parijs tegen de opwarming van de aarde. Bovendien wordt verwacht dat tijdens deze top bekend wordt gemaakt dat er meer landen aan willen sluiten bij de Overeenkomst van Parijs om zo de opwarming van de aarde onder controle te krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk