Massale protesten tegen bezoek Spaanse koninklijke familie in Barcelona

door admin
Massale protesten tegen bezoek Spaanse koninklijke familie in Barcelona

Vandaag zijn de koning en koningin van Spanje aanwezig bij de uitreiking van Princesa de Girona 2019, prijzen die worden uitgereikt aan jongeren die op diverse gebieden hun talenten hebben laten zien. Dit is de eerste keer dat prinses Leonor aanwezig zal zijn bij een officieel bezoek van de koninklijke familie. Ook is het de eerste keer dat het koningspaar zich in Catalonië laat zien na de veroordeling van de Catalaanse separatistische leiders. Reden voor de Catalanen om van zich te laten horen.

Massale protesten tegen komst koninklijke familie

De uitreiking van de prijzen van de Princesa de Girona-stichting is een mooie en positieve gebeurtenis. Dit geldt hetzelfde voor het feit dat dit het eerste officiële bezoek van de prinses van Spanje zal zijn. De familie kwam gistermiddag aan in Barcelona en zal tot dinsdag blijven. Toch lijken de vooruitzichten niet zo rooskleurig te zijn: Ongeveer 2.000 Catalanen protesteren sinds gisteren tegen het officiële bezoek van de Spaanse koninklijke familie. Dit als reactie op de veroordeling van de Catalaanse leiders. Protestanten kwamen gisteravond al samen bij het Palacio de Congresos in Barcelona en later ook bij hotel Juan Carlos I waar de familie overnacht.

Ongeveer 500 studenten hebben afgelopen nacht doorgebracht in tenten op de Plaza de la Universidad de Barcelona als protest tegen de monarchie. Hierdoor werd onder andere een deel van de Gran Vía geblokkeerd. Studenten gebruiken sociale media om hun leeftijdsgenoten op te roepen om rond 15.30 uur te protesteren tegen de komst van de Spaanse koninklijke familie.

Oproep tot ‘volksopstand’ Catalaanse volk

De CDR, het comité ter verdediging van de republiek van Catalonië, heeft opgeroepen tot een ‘volksopstand in Catalonië’ en om het bezoek van het Spaanse koningspaar te verstoren. De opstanden zijn op verschillende plekken in Barcelona gepland vanaf 15.30 uur op la Plaza de Sants en metrostation Maria Cristina en om 16.00 uur bij het Palacio  de Congresos. Verschillende andere partijen nemen een voorbeeld aan de oproep van de CDR en doen mee met de protestacties.

Extra agenten ingezet

Vandaag zullen er extra agenten worden ingezet om ervoor te zorgen dat het bezoek van het koningspaar en prinses Leonor zo rustig en veilig mogelijk zal verlopen. Vanochtend werd bekend dat er zo’n 1.300 agenten, waaronder de Mossos d’Escuadra en de Policia Nacional, worden ingezet om de veiligheid van de Spaanse koning en zijn familie te bewaken.

Dit vind je misschien ook leuk