Burgerbeweging gaat politiek in uit protest tegen loze beloftes vanuit politiek

door admin
Burgerbeweging gaat politiek in uit protest tegen loze beloftes vanuit politiek

Deze maand is het twintig jaar geleden dat Teruel Existe werd opgericht. De leden werden moe van de beloftes die door de politieke partijen werden gedaan. Moe van de aangekondigde plannen van de regeringen van de Partido Popular en de PSOE. Plannen die de provincie en de mensen die buiten de grote steden wonen zouden moeten helpen tegen de problematiek die ontstaat door ontvolking van het platteland. Plannen die zelfs werden aangekondigd in het staatsblad BOE maar vervolgens een stille dood zijn gestorven.

Geen politieke partij, wel meedoen aan 10-N

Teruel Existe wil een einde maken aan deze ‘institutionele vergetelheid’ en doet mee aan de verkiezingen van 10 november. Niet als politieke partij, want dat zou in strijd zijn met hun grondslag, maar als burgerbeweging. Teruel Existe heeft inmiddels voldoende steun gekregen om zich verkiesbaar te stellen.

Extra hard werken voor een beetje zichtbaarheid

De keuze om een burgerbeweging te zijn is principieel maar helpt niet bij het krijgen van publiciteit. Het is lastig om zichtbaar te worden voor Aragonese publieke omroepen. Omdat ze geen politieke partij zijn, zijn de omroepen niet verplicht de beweging uit te nodigen voor bijvoorbeeld debatten. Dat zorgt voor minder publiciteit en dus minder zichtbaarheid.

Tomás Guilarte staat bovenaan de lijst van Teruel Existe en legt uit dat het financieel ook lastiger is. “We beginnen letterlijk bij nul. We hebben geen geld voor campagnes omdat we geen politieke partij zijn. We zijn dus afhankelijk van individuele giften van mensen die ons steunen. We willen zo’n 14.000 euro ophalen. Dat zou net genoeg moeten zijn voor het afdrukken van posters, voor zichtbaarheid en om hopelijk die ene zetel te halen.”

Geen daden bij loze woorden

Guilarte en de tweede man, Manolo Gimeno, willen beiden geen politici worden. Ze hebben de stap met deze burgerbeweging gezet omdat ze moe zijn van alle loze beloftes die diverse regeringen in de afgelopen twintig jaar hebben gedaan voor de provincie. “Alle regeringen zeggen dat ze het probleem van de provincie begrijpen, maar er komen geen daden bij deze woorden.”

De enige oplossing die Guilarte en Gimeno zien is om zelf op de plek te gaan zitten waar de beslissingen worden gemaakt, in het Congres van Afgevaardigden. Als Teruel Existe een zetel krijgt dan zal de beweging zich inzetten voor een pact tegen ontvolking. De beweging gaat voor een gelijkwaardig Spanje. Ze vertegenwoordigt niet alleen Teruel, maar alle steeds leger wordende Spaanse provincies.

Staatspact tegen ontvolking platteland

Het plan van Teruel Existe is duidelijk: Ze gaan voor het staatspact tegen ontvolking van het platteland, financiering en concrete termijnen voor de uitvoering van de plannen. Voor de provincie eisen ze dat de regeringen van de afgelopen twee decennia hun beloftes nakomen. De afgelopen jaren is de provincie Teruel meerdere en/of bredere wegen beloofd zodat er een betere verbinding ontstaat met andere steden. De verbinding tussen de grote steden en het platteland is zo slecht geworden dat de provincie steeds verder wordt geïsoleerd. Dit is een probleem voor zowel inwoners als voor bedrijven. Inwoners worden gedwongen te verhuizen als de in de buurt geen werk vinden. En geen enkel bedrijf zal zich op het platteland willen vestigen als er niet eens sprake is van een minimale toegankelijkheid.

Traditionele partijen zijn niet blij met de komst van Teruel Existe. Verschillende politici uit Aragón hebben kritiek geuit op de kandidatuur van de burgerbeweging. Bestaande partijen als de Partido Popular, PSOE en Ciudadanos maken zich zorgen over de impact die de komst van Teruel Existe heeft. De burgerbeweging hierover: “Zij maken zich zorgen omdat wij ons afvragen wat er de afgelopen jaren dan is gebeurd. We gaan niet beweren dat er in twintig jaar tijd niks is gedaan. Desalniettemin staat de toekomst van de provincie op het spel en wij zijn van mening dat inwoners van de provincie zich moeten bemoeien met de politiek vanwege alle gebroken beloften vanuit de partijen”, aldus Teruel Existe.

Mogelijke bedreiging traditionele partijen

Deze beweging kan een bedreiging vormen voor de bestaande traditionele partijen. Partijen zijn bang en zien overeenkomsten met de Cantabrische regeringspartij van Miguel Ángel Revilla die in 1976 vanuit een soortgelijke beweging in de politiek van Cantabrië terecht kwam. “Met slechts een zetel kun je een heel eind komen. De problemen in het binnenland van Spanje lijken erg op elkaar. In feite is Teruel Existe een heel actieve beweging vanuit España Vaciada (het lege Spanje). We gaan ons lokale goed inzetten voor een nieuw beleid dat gelooft in het herstel van territoriaal evenwicht. Zonder het platteland van Spanje kan het andere Spanje (de grote steden) niet overleven”, aldus voorzitter Tomás Guilarte.

Dit vind je misschien ook leuk