Spanjaarden vandaag voor de vierde keer sinds 2015 naar stembus

door admin
Spanjaarden vandaag voor de vierde keer sinds 2015 naar stembus

Spanje leeft al sinds de landelijke verkiezingen in april dit jaar in politieke onzekerheid. Het lukte de winnaar van die verkiezingen, de PSOE niet om voldoende steun te krijgen om te regeren. De vraag is of dat na vandaag wel gaat gebeuren. Door de opkomst van nieuwe partijen zoals Ciudadanos, Podemos en Vox is het Spaanse politieke landschap steeds verder versplinterd. Spanje heeft daarbij decennialang het tweepartijenstelsel gekend waarbij altijd of de PP óf de PSOE de verkiezingen won, dus er is nog weinig ervaring met coalitievorming. 

Peilingen wijzen allemaal op een nog verder gefragmenteerd politiek landschap. Op 28 april 2019 kreeg de PSOE 123 zetels, de PP 66, Ciudadanos 57, Unidas Podemos 42 en nieuwkomer Vox (extreemrechts) had in een keer 24 zetels. In de afgelopen zes maanden is in alle peilingen de afstand tussen een links en een rechts blok veel kleiner geworden. Vrijwel zeker volgens alle politieke experts is dat er geen winnaar meer uit de bus zal komen die met een absolute meerderheid Spanje kan gaan besturen. De meest waarschijnlijke coalitie zal nog die op rechts zijn, PP, Vox en C’s. Die partijen regeren ook al samen in de Zuid-Spaanse autonome regio Andalusië.

De opkomst is vandaag van belang. Als mensen die doorgaans links stemmen gedemotiveerd zijn geraakt vanwege de mislukte coalitiebesprekingen tussen PSOE en Podemos en niet komen stemmen, is dat gunstig voor PP en Vox. Volgens El País is het aantal stemmers per post al gedaald met 26 procent ten opzichte van april. De opkomst in april was 76 procent. 

Dit vind je misschien ook leuk