‘Vergeten’ burgerbeweging voor het eerst in regering Spanje

door admin
‘Vergeten’ burgerbeweging voor het eerst in regering Spanje

Een van de verrassingen van de verkiezingsdag van gisteren is de winst van de burgerbeweging Teruel Existe. Het burgerplatform dat zich niet verkiesbaar stelde als ‘weer’ een nieuwe politieke partij vol loze beloftes, maar zich met en vanuit de burgers in gaat zetten tegen de ontvolking van het platteland, heeft een zetel veroverd in de regering van Spanje. Dankzij de bijna 20.000 stemmen heeft de burgerbeweging uit Teruel voor het eerst een nationale vertegenwoordiging in de Spaanse regering.

Tweede meest ontvolkte provincie in Spanje

Inwoners van Teruel eisen via Twitter maatregelen van de overheid in Spanje tegen de massale ontvolking van de provincie. Met slechts 9 inwoners per vierkante kilometer is Teruel de tweede meest ontvolkte provincie van Spanje en is daarmee representatief voor meerdere plattelandsprovincies in Spanje.

Regering Spanje heeft beweging jarenlang genegeerd

Tomás Guitarte, leider van de beweging, vertelt in een interview aan dagblad El Salto dat de regering Teruel al die jaren volledig links heeft laten liggen. Guitarte zal zich inzetten om Spanje opnieuw in evenwicht te brengen. Hij sluit het interview af met de uitspraak: “Onze beweging heeft geen ideologische doelstelling, maar een praktische: Het stoppen van de ontvolking van het platteland en ervoor zorgen dat het platteland beter bereikbaar wordt zodat het aantrekkelijker wordt voor mensen en bedrijven om hier te gaan wonen of zich hier te vestigen”.

Beweging staat open voor alle maatschappelijke organisaties

Op hun website omschrijven ze zichzelf als een ‘spontane, meervoudige en onafhankelijke burgerbeweging die openstaat voor alle maatschappelijke organisaties’. Twintig jaar geleden is de burgerbeweging ontstaan om investeringen en extra infrastructuur te eisen die een halt toe zouden moeten roepen tegen de ontvolking van het platteland en om een eerlijke en gelijke behandeling voor de bevolking in Teruel te eisen.

Standpunten Teruel Existe

De zes standpunten van de beweging die op de website van Teruel Existe staan, zijn:

  • Kwalitatief goed, snel en veilig treinvervoer;
  • Wegen die voldoen aan de maatstaven van de 21e eeuw;
  • Goede ondersteuning en transport van medische hulpdiensten;
  • Mentale ondersteuning dat is geïntegreerd in het gezondheidssysteem van Spanje;
  • Plannen om de werkgelegenheid in de provincie in stand te houden en toekomstige ontvolking van het platteland tegen te gaan;
  • Kwalitatief goed onderwijs en samenwerking met universiteiten.

Dit vind je misschien ook leuk