Dikke pakken sneeuw en code rood in het noorden van Spanje

door admin
Dikke pakken sneeuw en code rood in het noorden van Spanje

Met name de autonome regio Asturië wordt getroffen door de slechte weersomstandigheden. De Spaanse verkeersdienst DGT houdt een deel van de A-6 in Brazuelo (León) en zes secundaire bergwegen in Cantabrië, Navarra, Asturië, Granada, Salamanca en León gesloten. Op dertig wegen is het rijden met sneeuwkettingen of winterbanden verplicht gesteld.

Harde wind zorgt voor problemen

Omgewaaide bomen zorgden gistermiddag voor versperring van het treintraject Gijón-Pravia, tussen Piedras Blancas en Santiago del Monte. Het eerder gesloten traject Cudillero-Ferrol is inmiddels weer vrijgegeven.

In Galicië werd A Coruña het hardst getroffen. Hier bleven alle vissersvloten wegen de hoge golfslag aangemeerd en hebben golven van wel 14 meter hoog veel schade aangericht in Abegondo. In Estaca de Bares zijn windvlagen van 121 kilometer per uur gemeten. Een aanzienlijk aantal bomen, palen, lantaarnpalen en muren in Vigo bleken niet bestand tegen de harde wind. Vier vluchten met bestemming A Coruña en Vigo moesten hun route wijzigen en het zeeverkeer moest worden geannuleerd.

Scholen gesloten

In de stad Lugo konden 850 leerlingen door de weersomstandigheden niet naar school. In nog 15 andere gemeentes in Ávila, León, Soria en Zamora bleef de school voor 500 leerlingen gesloten. In Castilië-la Mancha was in de provincies Cuenca en Guadalajara voor nog eens 55 leerlingen de weg naar school onbegaanbaar.

Onstabiel koufront

De storm boven de Britse eilanden veroorzaakt een “zeer nat en onstabiel” koufront dat voornamelijk in de berggebieden van het centrale deel van Noord-Spanje voor hevige regenval zorgt. Ook in de lagergelegen gebieden, en zelfs in de stad Ávila, is hier al sneeuw gevallen volgens een woordvoerder van de meteorologische dienst Aemet. Het koufront heeft in Cantabrië en aan de Catalaanse kust ook voor flinke onweersbuien gezorgd. In zes uur tijd werden door de Aemet liefst 2000 bliksemflitsen in dit gebied geregistreerd.

Code rood en oranje

De Aemet houdt code rood aan voor het zeeverkeer bij de kust van Galicië, waar nog steeds golven van tien meter hoog en hevige windstoten worden verwacht. Code oranje is afgegeven voor het gehele kustgebied van Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland en de noordelijke berggebieden. In de bergen van Cantabrië, het Iberisch randgebergte, het Castiliaans Scheidingsgebergte en het zuiden van Mallorca zal er opnieuw vanaf 700 meter hoogte sneeuw gaan vallen.

Dit vind je misschien ook leuk