Dinsdag 19 november uitspraak in grootste corruptiezaak van Andalusië

door admin
Dinsdag 19 november uitspraak in grootste corruptiezaak van Andalusië

In totaal verdween 855 miljoen euro uit een fonds van de regioregering bestemd om te worden uitgekeerd aan bedrijven die hun noodlijdende ondernemingen hoopten te kunnen redden door gedwongen ontslagen. Een ERE (Expediente de Regulación de Empleo) is een reorganisatieregeling waarmee ontslagvergunningen kunnen worden betaald, vergoedingen worden toegekend en een sociaal plan mee kan worden gefinancierd voor werknemers die ontslagen of met vervroegd pensioen gestuurd worden.

Reptielenfonds

De zaak ERE staat ook bekend onder de naam ‘Zaak Reptielenfonds’ (Caso del fondo de reptiles). In 2001 opende de deelregering van Andalusië, destijds onder leiding van PSOE-minister Manuel Chaves en later José Antonio Griñán, hiervoor een speciaal fonds, de Partida 31L, waaruit gedurende tien jaar vergoedingen werden uitgekeerd.

De betrokkenen worden ervan verdacht het publieke geld op frauduleuze wijze te hebben uitgekeerd en daarmee familie, vrienden en andere personen uit de eigen kring te hebben bevoordeeld. Met medeweten van de verdachten werden ontslagvergoedingen uitgekeerd aan werknemers die nooit bij het betreffende bedrijf gewerkt hadden. Ook zouden bedrijven die geen recht hadden op een ERE toch financiële steun ontvangen hebben en werd er onterecht commissie betaald aan bemiddelaars tussen overheid en werknemers. Behalve van fraude zou er ook sprake zijn van omkoping, valsheid in geschrifte en ambtsovertredingen.

Hoofdverdachten

Manuel Chaves, voormalig premier van Andalusië voor de PSOE (1990-2009) wordt gezien als het hoofd van het corruptienetwerk en wordt beschuldigd van ambtsmisdrijven en misbruik van publiek geld. 

José Antonio Griñán, voormalig premier van Andalusië voor de PSOE (2009-2013) en regiominister van Financiën en Economische Zaken (2004-2009) is de tweede grote naam in deze zaak en wordt van dezelfde vergrijpen verdacht.  

Naast zeven hoge ambtenaren van het ministerie van Werkgelegenheid bevinden zich onder de verdachten ook ondernemers, PSOE-politici, vakbondsleiders en bankmedewerkers.

Het proces is onderverdeeld in verschillende rechtszaken, één voor elk bedrijf dat baat had bij de frauduleuze praktijken of die de fondsen op illegale wijze zouden hebben aangewend. 33 Ministers en voormalige ministers zaten in de beklaagdenbank. De grootste media-aandacht ging uit naar Manuel Chaves en José Antonion Griñan. Beide waren van jongs af aan activisten en zijn werkzaam geweest voor vakbonden in de tijd dat Spanje een socialistische regering had onder leiding van Felipe González. Griñan hangt zes jaar cel boven het hoofd en 30 jaar schorsing uit het publieke ambt. Chaves moet rekening houden met tien jaar schorsing. 

Lees hier meer over de zaak ERE.

Dit vind je misschien ook leuk