Agrariërsbond waarschuwt voor gevolgen van droogte in provincie Huelva

door admin
Agrariërsbond waarschuwt voor gevolgen van droogte in provincie Huelva

Asaja heeft aan persbureau Europa Press laten weten dat de aanhoudende droogte voor veehouders een groot probleem is. In het gebied van Andévalo zien veehouders zich genoodzaakt hun runderen en schapen bij te voeren met droogvoer, stro en hooi terwijl deze dieren nu in het veld zouden moeten grazen. Daarbij zijn na een jaar van ernstige droogte de reserves van het bijvoer op aan het raken.

In de Sierra de Huelva heeft de droogte vooral gevolgen gehad voor de kastanjebomen die door het gebrek aan neerslag maar de helft van het normale aantal kastanjes produceren. De Iberische varkens hebben minder geleden onder de droogte omdat er wel voldoende eikels van goede kwaliteit waren.

De laatste graanoogst is vanwege de droogte in veel gebieden erg slecht geweest. Dat was niet alleen nadelig voor de graanboeren, maar ook voor de veehouders die zich om deze reden genoodzaakt zagen hun vee te voeren met ingekocht droogvoer.  

Overheidsmaatregelen ontoereikend

De Andalusische regering heeft al enkele aanpassingen in de regelgeving gedaan om de boeren een handje te helpen. Biologische veehouders mogen bijvoorbeeld tijdelijk hun dieren voederen met niet-biologisch voer. Het betreft hier echter minimale ingrepen waar de boeren maar in beperkte mate mee zijn geholpen. Grotere maatregelen die direct invloed hebben op de agrarische economie zijn tot dusver nog niet door de overheid genomen.

Goed voor aardeienteelt

Fruittelers van vruchten als aardbeien en ander rood fruit hebben niet te lijden gehad onder de droogte. In tegendeel, rode vruchten kunnen slecht tegen vocht, zijn gevoelig voor schimmels en gedijen dus prima onder droge omstandigheden. Gelukkig zijn er momenteel voor de telers van citrus- en andere vruchten die op irrigatiegrond worden geteeld voldoende waterreserves waarmee de grond geïrrigeerd kan worden.

Dit vind je misschien ook leuk