Zorgen om monarchie Spanje bij bekendwording fortuin Juan Carlos I

door admin
Zorgen om monarchie Spanje bij bekendwording fortuin Juan Carlos I

Na de afgelopen verkiezingen van 10 november heeft Pedro Sánchez als doel om de nieuwe regering van Spanje voor het einde van het jaar te hebben gevormd. Als het aan Sánchez ligt, zal de nieuwe regering worden gevormd door de PSOE, Unidas Podemos en ERC. Als het lukt om een regering te vormen tussen deze drie partijen, zal de nieuwe regering overwegend Republikeins zijn en behoorlijk overeenkomen met de eerste regering tijdens de Tweede Republiek van 14 april 1931.

Een nieuwe Republikeinse regering helpt niet mee voor de monarchie in Spanje. Bovendien hangen er volgens een reportage in El Español behoorlijk wat schandalen boven de monarchie. Allemaal afkomstig van Juan Carlos I en allemaal behoorlijk schadelijk voor Felipe VI als koning van Spanje. In deze reportage worden de zorgen geuit om Spanje als monarchie wanneer deze nieuwe regering zal aantreden en wanneer de vermoedelijke schandalen van Juan Carlos I bekend worden.

Juan Carlos I multimiljonair, maar hoe?

Politicus en journalist, Luis María Anson, schreef vorige week over de dreiging van een economisch schandaal dat te maken heeft met de vader van de huidige koning. Juan Carlos I werd door Franco aangekondigd als toekomstige koning van Spanje. Uiteindelijk trad hij in 1975 – na de dood van Franco – aan als koning en nam zijn zoon het koningschap in juni 2014 van hem over.

Het fortuin dat Juan Carlos I gedurende zijn koningschap bij elkaar heeft verzameld lijkt zijn zoon nu behoorlijk te kunnen schaden. Vroeg of laat zal bekend worden of – en vooral hoe – de voormalige koning van Spanje multimiljonair is geworden. Hoogleraar aan de universiteit van Brussel en expert op het gebied van monarchieën, Herman Matthijs, kende Juan Carlos vorig jaar een fortuin toe van zo’n 1.600 miljoen euro. Een enorm bedrag dat vergelijkbaar is met de bezittingen van de mensen die in bladen zoals Forbes worden genoemd.

De vader van Juan Carlos I, Juan de Borbón, liet na zijn dood in 1993 zo’n 1.100 miljoen peseta’s (ongeveer zes miljoen euro) na aan Juan Carlos en zijn twee zussen. Op dit moment zou dat zo’n 10 miljoen euro bedragen.

Waarom fortuin Juan Carlos I schadelijk is voor Felipe VI

De reden dat het uitkomen van het fortuin van Juan Carlos I funest zou zijn is niet zozeer de hoogte van de erfenis die Juan de Borbón naliet, maar de manier waarop Juan Carlos I zijn fortuin na zijn kroning bij elkaar sprokkelde. De jaren na het overlijden van Franco maakte Juan Carlos gebruik van meerdere privileges om zijn fortuin verder te vergroten. Hij had altijd een bankier en minstens een rijk persoon aan zijn zijde. Een voorbeeld hiervan is Alfonso Escámez die begon als gewone arbeider en, onder Juan Carlos, eindigde als voorzitter van de Banco Central. Juan Carlos kocht en verkocht kredieten aan de lopende band en ook werd er goed geprofiteerd van de situatie op de beurs. Hij kocht en verkocht aandelen en verstrekte leningen tegen bizar hoge rentes.

Juan Carlos leefde sober

Jaime Peñafiel geeft een inkijkje in het leven – en de inkomsten – van Juan Carlos I door de jaren heen. Op 22 november 1975 was Peñafiel met Juan Carlos in het paleis en was hij enkele uren daarvoor gekroond. Tot op dat moment leefde Juan Carlos vrij somber en verdiende hij als erfgenaam van Franco 70.000 peseta’s (nu 420 euro) per maand. Volgens bepaalde documenten was de voormalige koning in 1993 al rijker aan het worden dankzij investeringen in kredieten en aandelen.

Exponentiële groei inkomsten na aftreden Juan Carlos

De grote vraag is hoe Juan Carlos, nadat hij in 2014 is afgetreden, miljoenen euro’s kon verdienen. Dit zal niet zijn dankzij de bedragen die hij jaarlijks ontvangt vanuit de inkomsten uit gereserveerde uitgaven van de monarchie. Zouden de inkomsten van Juan Carlos iets te maken hebben met het handige zakendoen en het feit dat de juiste mensen op handige plekken in banken en op de beurs werkten?

Hoe Felipe VI om zou moeten gaan met deze situatie

Vele vragen over hoe Juan Carlos I zijn fortuin bij elkaar heeft verzameld en de mogelijke schandalen die hiermee gepaard gaan, hangen boven het hoofd van zijn zoon en huidige koning van Spanje, Felipe VI. Erg tegenstrijdig aangezien de economische integriteit bij de huidige koning boven alles verheven lijkt te zijn, evenals hoe zorgvulig zijn beleid is als het gaat om geld.

Met de waarschijnlijke komst van de PSOE-ERC-Podemos-regering zal de sleutel tot de hoogte van het vermogen van Juan Carlos VI iets meer binnen handbereik liggen. Experts zijn van mening dat Felipe VI er goed aan zou doen om, voor de dood van zijn vader, samen met een notaris naar de inhoud van het testament van Juan Carlos I te kijken. Om te bekijken op welke manieren bepaalde inkomsten zijn verkregen. En om uiteindelijk eventueel af te zien van het deel dat niet op de juiste manier is verkregen.

Monarchie en de Grondwet

De koning, het symbool van de eenheid van Spanje (artikel 56 van de Grondwet), opperbevelhebber van de stijdkrachten (artikel 62 van de Grondwet) die als taak heeft de integriteit van Spanje te verdedigen (artikel 8 van de Grondwet), is een van de laatste stevige pilaren die het constitutionele Spanje ondersteunt. Het bekendworden van de erfenis van Juan Carlos I, die sinds 1978 bij elkaar is verzameld onder goedkeurend oog van dezelfde Grondwet, zou een pilaar van de monarchie kunnen laten wankelen.

Dit vind je misschien ook leuk