Eigenaren Spaanse dierenwinkel de cel in wegens verwaarlozing dieren

door admin
Eigenaren Spaanse dierenwinkel de cel in wegens verwaarlozing dieren

Het is voor het eerst dat in Spanje een straf wordt opgelegd aan de eigenaars van een winkel wegens dierenmishandeling met de dood van de dieren tot gevolg. De feiten waarvoor de eigenaars veroordeeld zijn voeren terug naar 2015. In dat jaar klaagde dierenbeschermingsorganisatie FAADA de winkel aan wegens herhaalde klachten van klanten over tientallen pups en kittens die vlak na aankoop uit de betreffende winkel dood gingen.

Na de aanklacht inspecteerden medewerkers van de afdeling Dierenbescherming van de politie in Barcelona de winkel waarna 135 pups en kittens in beslag werden genomen. De dieren uit de winkel waren ernstig verwaarloosd en leefden onder abominabele omstandigheden. 

In het vonnis wordt aangevoerd dat de beklaagden ervan op de hoogte waren dat zij de dieren niet de medische behandeling gaven die ze nodig hadden. De ernstig zieke dieren stierven als gevolg van het ontberen van medische zorg.

Opsporen van dierenmishandeling

Laia Bonet, gemeenteraadslid van Barcelona, noemt het vonnis van de rechter een stap in de goede richting in de strijd tegen dierenmishandeling. Ook de schorsing vindt Bonet een belangrijke overwinning omdat de illegale handel in gezelschapsdieren niet thuishoort in een stad als Barcelona. “De gemeente zal iedere illegale vorm van dierenhandel blijven vervolgen om dierenmishandeling daarmee te voorkomen”, aldus Bonet. Ook haalde zij de recent door de gemeente aangespannen procedure aan tegen adverteerders als Milanuncios en Vibbo wegens het plaatsen van advertenties van illegale handel in dieren en de illegale onlinehandel van honden en katten via hun websites. De adverteerders kregen hiervoor een boete van 150 duizend euro opgelegd.

In de afgelopen zes jaar heeft de afdeling Dierenbescherming van de gemeente Barcelona de deuren van zeven instellingen gesloten en meer dan 500 honden en katten uit deze instellingen in beslag genomen. Momenteel is de gemeente geen andere instelling meer op het spoor die zich schuldig maakt aan ernstige dierenmishandeling.

In februari van het volgend jaar zal de rechter zich buigen over een nieuwe zaak betreffende dierenmishandeling. Hierbij gaat het om de winkel ‘Puppies’ in Barcelona die eveneens de deuren moest sluiten wegens de slechte omstandigheden waarin de dieren moesten overleven.

Dit vind je misschien ook leuk