VN erkent landbouwgebied rond Valencia als agrarisch werelderfgoed

door admin
VN erkent landbouwgebied rond Valencia als agrarisch werelderfgoed

Het landbouwgebied van Valencia is ook niet zomaar een gebied. De grond wordt bevloeid met een irrigatiesysteem dat al eeuwen geleden door de Moorse inwoners van Spanje werd aangelegd en in gebruik genomen. De omvang van het landbouwgebied rond Valencia is in de loop der jaren weliswaar afgenomen, maar de kern bleek goed bestand tegen de toegenomen bewoning van de stad en de introductie van andere infrastructuren in het gebied.  

Het irrigatienetwerk strekt zich uit over het perifere landbouwgebied rondom de stad Valencia en tientallen gemeenten ten noorden, westen en zuiden van de stad en loopt via een glooiend landschap, met traditionele boerderijen en boerenwegen, af richting de Middellandse zee.

Omdat het historische landbouw- en landschapserfgoed hier eeuwenlang bewaard is gebleven, heeft de FAO de ‘Regadío histórico de l’Horta de València’ (het historisch irrigatielandbouwgebied van Valencia) als belangrijk agrarisch erfgoed betiteld. Het kandidaatschap voor deze eervolle erkenning werd gesteund door het regionale ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel en werd gepresenteerd door de gemeente Valencia in samenwerking met de Polytechnische Universiteit van Valencia en een aantal andere instellingen.

Toegevoegde waarde op mondiaal niveau

Het ministerie laat in een bericht weten dat l’Horta alle eigenschappen heeft die aan de hoge eisen voor het verkrijgen van een eervolle erkenning als deze voldoen. De unieke verbinding van het landschap met het stedelijk gebied, het productiesysteem waarvan de oorsprong terugvoert naar de beginperiode van de Moorse overheersing en het natuurpark Albufera met de traditionele rijstteelt en visserij hebben op mondiaal niveau een toegevoegde waarde. 

Dit vind je misschien ook leuk