Granaat gegooid in opvangcentrum voor minderjarige asielzoekers in Madrid

door admin
Granaat gegooid in opvangcentrum voor minderjarige asielzoekers in Madrid

Het centrum vangt alleenstaande minderjarige vreemdelingen op en biedt onderdak aan slachtoffers van huiselijk geweld en dakloze kinderen. Het gaat om kinderen van Spaanse nationaliteit als buitenlandse kinderen.

De granaat bevatte niet veel explosief en kon niet ontploffen omdat ontstekingsmateriaal ontbrak. Bij de granaat was wel een zak vol met kleine metalen voorwerpen zoals spijkers en pinnen gevoegd. De politie denkt dat het gaat om een oefening van de daders of dat ze schrik wilden aanjagen. Desondanks worden alle hypotheses over mogelijke daders en hun motieven nog opengehouden. Wel denkt men aan extreemrechtse groeperingen omdat die in het recente verleden ook al in opstand zijn gekomen tegen het centrum. 

De granaat werd vroeg in de ochtend van woensdag ontdekt door een medewerker van het asielzoekerscentrum. Het verdachte voorwerp lag vlakbij het sportveld en de medewerker waarschuwde onmiddellijk de politie die kort daarop het centrum en de omgeving afzette om de explosievenopruimingsdienst de gelegenheid te geven het explosief onschadelijk te maken. 

De vondst van de granaat betekent dat het bomvolle centrum dat zich al maandenlang in het oog van de spreekwoordelijke orkaan bevindt opnieuw is aangevallen.

In oktober werd het centrum aangevallen door een groep van dertig personen, die met ijzeren staven en kettingen het centrum binnendrongen om een roofoverval die door een inwoner van het centrum zou zijn gepleegd te wreken.

In november organiseerde de groep neonazi’s Hogar Social samenkomsten voor de ingang van het centrum uit protest tegen de vermeende toegenomen criminaliteit in de buurt, die zowel door het Openbaar Ministerie als door de regering is ontkend.

In 2018 kwamen meer dan 1.500 minderjarigen zonder begeleiding van volwassenen aan in Madrid. Eind 2019 zullen dat er circa 3.000 zijn volgens schattingen van de officiële instanties. Die toestroom heeft ervoor gezorgd dat het opvangcentrum in de wijk La Hortaleza overvol is. Dit is al twee jaar het geval en de regionale overheid heeft nog geen oplossing kunnen vinden. Terwijl er 50 bedden beschikbaar zijn, leven er ruim 100 Spaanse en buitenlandse kinderen. 

Het gebrek aan ruimte zorgt voor conflicten in het centrum en in de straten er omheen. Sommige kinderen gebruiken drugs of plegen diefstal. Dit heeft ertoe geleid dat Vox de aandacht op het opvangcentrum richt in zijn campagnes en druk uitoefent op de president van de regio Madrid, Isabel Díaz Ayuso, om maatregelen te nemen tegen de komst van nog meer kinderen. Díaz Ayuso’s verdediging was dat zij niet de competentie heeft om een muur in Aranjuez te plaatsen en ook niet om de kinderen los te laten.

Minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska zei naar aanleiding van de discussie: ‘We moeten erg oppassen met haat spraak’ en ‘woorden die oproepen tot xenofobie of discriminatie vormen in veel gevallen het voorportaal van veel ernstiger incidenten’.

Dit vind je misschien ook leuk